Macaristan’da binlerce kişi başkent Budapeşte’de hükümet karşıtı protesto gösterileri düzenledi.
Çok sayıda sivil toplum örgütünün birleşmesiyle başkent Budapeşte’nin Andrassy Caddesi’nde gerçekleşen gösterilere 5 binin üzerinde katılım olduğu açıklandı. ’’Yeni bir ülke inşa ediyoruz’’ adıyla düzenlenen gösteriye katılan binlerce kişi Başbakan Victor Orban’ı protesto ederek, ’’demokratik’’ ve ’’özgür’’ bir ülkede yaşamak istediklerini ifade etti.
Gösteriye katılanlardan herhangi bir partinin bayrağı ile protestolara katılmamalarını isteyen organizatörler, eylemlerde tüm partilerden katılımcıların olduğunu ve hükümet istifa edene kadar gösterilerine devam edeceklerini belirtti. Organizatörler, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 2 Şubat’ta Macaristan’a yapacağı ziyaret öncesinde, ’’demokratik durumun kötüleşmesine’’ dikkat çekmek için yeni bir protestolar düzenleyeceklerini de ifade etti. Hükümet karşıtı gösterileri düzenleyenlerden biri olan Zsolt Varady, Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası Macaristan’da kurulan hükümetlerin popülist politika yaptıklarını ve bu politikaların Macarların ihtiyaçlarına cevap verilmediğini savundu.
Göstericiler, Macar milli marşını okuduktan sonra olaysız bir şekilde dağılırken, gelecek hafta Cumartesi günü çok daha büyük ölçekli bir gösteri düzenleyeceklerini açıkladılar.