Kütahya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Ziraat Bankası’nın ortaklaşa hazırladığı proje kapsamında, Almanya’dan getirilen 225 Adet İthal Simental Gebe Düve’nin Kütahya’daki 22 üreticiye dağıtılması töreni, Vali Yardımcısı Uğur Turan’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Karantina ve Uygulama Çiftliği’nde üreticilerin, çiftçilerin birliklerin Kütahya için memleketimiz için her hangi bir fikirle başvuruda bulunmaları halinde ayaklarına kadar gidip her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, “Yeter ki memleketimiz kalkınsın, üreticimizin elinde kaliteli damızlıkları olsun, yeter ki üretimimiz artsın, cebimize biraz daha fazla para girsin. Valimizin desteği ile İl Özel İdare kaynaklarından çiftçilerimize üreticilerimize yem bitkisi ekilişi, fidan desteği için 1 milyon TL kaynak aktarıldı. Bakanlığımız tarlasındaki taşı toplayana da, üzerine ektiği tohumuna da, gübresine de, sütünü sağarken, işlerken ve pazarlarken her noktasında destek veriyor. Bakanlık olarak üretene sonuna kadar destek var, tek beklentimiz sizin kendinize memleketimize faydalı olmanız” dedi.
Gümüş, elini taşın altına koyan başta birlik başkanı olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ederek, tüm üreticilere hayırlı olsun dileklerini iletti.
Dünyanın 186 ülkesine 1630 çeşit tarımsal gıda ihraç edildiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü İbrahim Özcan, “On sene önce 23 milyar dolarlık tarımsal hasılamız bugün 62 milyar dolar seviyelerinde. Dünyada yedinci, Avrupa da birinci sıradayız. 2023 yılı tarımsal hâsıla hedefimiz 150 milyar dolar, ihracat hedefimiz ise 40 milyar dolar seviyelerine ulaşabilmesi. Bakanlık olarak kırsal kesimde yaşayan yüzde 27’lik kesimi desteklemeye devam ediyoruz. 64 tarımsal konuda 10 milyar lira destek sağladık. Kütahya ilimizde 165 bin büyükbaş, 480 bin küçükbaş hayvan, 305 bin ton süt, 9600 ton kırmızı et, 228 bin ton bal üretimi yapılmış. Bakanlığımız 54.532.164,00 TL Kütahya çiftçisine destekleme vermiş. Çiftçi kardeşlerimize hayırlı olsun diyorum” diye konuştu.
Düzenlenen törende konuşan Vali Yardımcısı Uğur Turan, " Çiftçimizin gelir düzeyini artırmak, İlimizdeki hayvansal üretimin Avrupa Standartlarına ulaşmasını sağlamak adına, 225 adet İthal Simental Gebe Düveyi Almanya’dan ilimize getirttik. Bu projede emeği geçen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza, Kütahya Valiliğimize ve bağlı Kuruluşlarına, Kütahya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine ve diğer kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Hem çiftçimize daha fazla gelir getirmek, hem de süt üretimimizi en üst seviye çıkarmak için, İlimiz Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Ziraat Bankası ortak proje yaparak bu imkânın ilimize ulaşmasını sağlamışlardır. 22 üreticimize 10 gruplar halinde 225 adet bu ithal düvelerden vereceğiz. Getirilen bu hayvanlar 21 gün boyunca Karantina altında tutularak, gerekli kontrolleri yapılmıştır. Herhangi bir sıkıntı durumları söz konusu değildir. İthal edilen bu hayvanların, üreticimize, ilimize ve ülkemiz ekonomisine hayırlar getirmesini diliyorum. Bu Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından 225 Adet İhtal Simental Gebe Düve’nin belgeleri Vali Yardımcısı Uğur Turan, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü İbrahim Özcan ve diğer protokol üyeleri tarafından, 22 üreticiye teslim edildi. (EFE)