Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin terörizme karşı duruşunun belli olduğunu vurgulayarak, “Terörist organizasyonlar arasında veya ırk, din veya mezhebe dayalı terörizm arasında hiçbir ayrım yapmıyoruz. IŞİD olsun, PKK olsun, DHKP-C olsun, başka terör örgütleri olsun Türkiye bunlarla çok uzun zamandan beri mücadele ediyor” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, temasları kapsamında bulunduğu ABD’nin New York kentinde basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, konuşmasında yarın da önemli bir toplantının olduğunu kaydederek, “O da Sayın Obama’nın ev sahipliğinde yapılacak olan terörle mücadele ve ekstremizmle mücadele zirvesi olacak. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin terörizmin her tipine karşı duruşu bellidir. Terörist organizasyonlar arasında veya ırk, din, veya mezhebe dayalı terörizm arasında hiçbir ayrım yapmıyoruz. Bildiğiniz gibi IŞİD olsun, PKK olsun, DHKP-C olsun, başka terör örgütleri de olsun Türkiye bunlarla çok uzun zamandan beri mücadele ediyor ve Türkiye’nin bütün terör faaliyetlerine karşı duruşu bellidir. Bütün uluslara karşı bunu tehdit olarak görmektedir. Dolayısıyla ben bu toplantı içerisinde dünya liderlerini ve meslektaşlarımı bu konularda bilgilendireceğim ve terör faaliyetlerine kaşı yaptığımız koalisyondan bahsedeceğim. Türkiye’nin terörizmle mücadeledeki faaliyetlerini anlatacağım. Son olarak çarşamba günü BM Genel Sekreteri Ban ki Moon’un düzenlediği bir Zirve Toplantısına katılacağız. Bildiğiniz gibi Mayıs ayında BM İnsani Zirvesi, Türkiye’de yapılacak, Dünya’daki en büyük donör ülkesi olması ve bu yıl da en fazla mülteci kabul eden ülke olması nedeniyle Türkiye’nin yeri ayrı uluslararası camianın gündeminde özellikle bu konu var” diye konuştu.
MÜLTECİLERİN DURUMU
Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin şu anda 2 milyon Suriyeli mülteciye ve 200 bin Iraklı mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke olduğunu belirterek, “7.6 milyar dolarlık bir para harcandı mültecilerin bakımı için ve şu anda uluslararası camiada da Avrupa’ya doğru bir göçmen veya mülteci dalgası var. Bu konuyu da hem ikili hem de çok taraflı toplantılarda da ele alıyoruz” dedi. Davutoğlu, üst düzey etkinlikte yeni kalkınma gündemi ışığında göç ve iltica ile ilgili bir konuşma yapacağını belirterek, “Küresel göç ve iltica konularıyla ilgili konuşmamızı yapacağız, bu konuları ele alacağız. Aynı zamanda düzensiz göçle alakalı yaşanan trajedileri de dile getirme fırsatımız olacak. Suriyeli mültecilerin durumda bu BM’nin 70.yılının Genel Kurulu’nun gündemine alınmış durumda. Son olarak da Çarşamba günü göndere bayrak çekme töreni olacak. Filistin bayrağı göndere çekilecek ve bu sembolik de olsa Filistin devletinin esasında BM Genel Kurulu’nda üye statüsünü alması esnasında orda bulunan Dışişleri Bakanlarından bir tanesiydim. Oradaki konuşmamda şunu söylemiştim. “Bir gün gelecek Filistin bayrağı BM’de göndere çekilecek diye. Dolaysıyla bu hedefin, bu amacın hayat bulması beni çok mutlu ediyor. Bütün uluslararası konulara Türkiye’nin perspektifi ile alakalı atıf yapacağım. Konuşmamı da yine 70. Genel Kurulu’nun açılışında konuşmamı sıram geldiğinde yapacağım” dedi.