Eskişehir Kent Konseyi Bağımlılık Çalışma Grubu Başkanı Fatımatüzzehra Kıraç, son günlerde bonzai ve uyuşturucu madde kullanımının arttığını, bu durumun kendilerini ’kente yeni bir torbacı mı geldi?’ şeklinde bir düşünceye sevk ettiğini belirtti.
Kent merkezinde son günlerde büyük bir artışı olan ve küçük yaşta çocukların daha sık kullandığı bonzai ile ilgili olarak konuşan Kıraç, konuyu yakından takip ettiğini ve emniyet ile jandarma teşkilatlarının dikkat çekmek üzere bu duruma önem göstermeleri gerektiğini belirtti. Hastanelere kaldırılan şahısların hepsinin bonzai kullanımına bağlı olamayabileceğini de kaydeden Kıraç, “Ben şöyle bir şey düşünüyorum. Konuyu takip ediyorum. Hastanelere de bonzai vakası çok sık gelmeye başladı. Burada iki tane olasılık görüyorum. Eskişehir’e yeni bir torbacı geldi ve bunu sürekli dağıttı ve çok iyi sattı diye düşünüyorum. Aslında bu konuda Emniyet Teşkilatının konuya eğilmesini istiyorum. İkincisi de bonzai meselesi üzerinde duruyoruz, bonzai diyoruz ancak bonzai dışında daha önce Bursa ve Adapazarı’nda yakalanan şüphelerle ilgili belki de vaka olabilir. Hastaneye gidenlerin hepsinin bonzai olmayabilir. Buna da dikkat çekmek gerekiyor. Bu konuda emniyet ve jandarmaya dikkatlerini çekmeleri konusunda, biraz daha gözlerini açmaları konusunda önem vermelerini istiyorum” dedi.
İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ
Bonzai ve uyuşturucu maddelerin internet üzerinden alışverişinin sıklığına değinen Kıraç, “Narkotiklere baktığınız zaman çok kolay ulaşılabilir olması çok büyük tehlike arz ediyor. Bonzainin de kolay ulaşılabilir olmasına dikkat etmek lazım. Ucuz, internetten alışveriş, kargoyla ulaşım. Bu konuda yetkililerin bu merkezlere dikkat etmelerine, onları kontrol etmelerine, bu konuda en azından kontrollerini gerçekleştirmelerini istiyorum. Genellikle internet üzerinden alınabiliyor ve çok kolay. Herhangi bir bilgisayara ulaştığınıza internet üzerinden alabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
SON GÜNLERDE NİÇİN PİK YAPTI
Kentte bazı mahallelerde uyuşturucu ticaretinin daha sık yapıldığını dile getiren Fatımatüzzehra Kıraç, “Bir ara vakalar kesilmişti, sonra birden bire son 10-15 gündür çok hızlı bir pik yaptı. İşin doğru değerlendirmek lazım. Üniversiteler kapandı, yaz okullarının dışında herhangi bir şey yok. birçok öğrenci gitti. Ramazan da hakeza. Kent trafiğine baktığınızda da ciddi bir azalma var. Peki bu bonzai vakası nereden geldi? Bu çok manidar bir olay. Yeni bir torbacının geldiğini ve çok rahatlıkla sattığını düşünüyorum. Belli mahalleler var, çok yoğun olarak satış yapıldığı. Emniyet Teşkilatı o mahallelerin nereler olduğunu biliyor” şeklinde konuştu.
ESKİŞEHİR’DE AMATEM YOK
Alkol ve madde bağımlılığı ile ilgili tedavi merkezlerinin tedavi oranının düşük olduğunu, kent merkezinde bir Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) bulunmadığını aktaran Kıraç, dünyada narkotik konusunda uygulanan tedavi yöntemlerinin Türkiye’de de hayata geçirilmesi gerektiğini ekledi. Kıraç, “Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezlerinde (AMATEM) tedavi oranı yüzde 4 civarında. Eskişehir’de de AMATEM’den söz etmemiz mümkün değil. AMATEM’ler ayrı bir merkez olmak zorunda. Diğer psikiyatri hastaları ile aynı serviste birkaç yatağa sahip olmak demek AMATEM kurulduğu anlamına gelmiyor. Bunun yeterli olduğunu düşünmüyorum. AMATEM’lerin revize edilmesi gerekiyor. Ayrıca AMATEM’lerin dışında dünyada narkotiklerle tedavi için kullanılan farklı yöntemler var. bunların araştırılması ve Türkiye’de de önünün açılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.