Serkan BİNGÖL/KARLIOVA (Bingöl), () - HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nde Suriye'de IŞİD'le çıkan çatışmada ölen YPG'li Muhammet Borak'ın cenazesine katıldı. Baluken, IŞİD ve El Nusra benzeri vahşet örgütlerinin Kürt halkına değil, bütün dünya insanlığına karşı acımasız katliamlar yapmanın birliği içinde olduğunu belirterek, "Maalesef ki Türkiye başta olmak üzere, AKP hükümeti başta olmak üzere çıkarını bölgedeki hakların çatışması üzerine gören güçler de bu çetelere destek vermeye devam etmektedir" dedi.
Suriye'de IŞİD'le çıkan çatışmada ölen YPG'li 'Hogir Çewlik' kod adlı 26 yaşındaki Muhammet Borak, memleketi Bingöl'ün Karlıova İlçesi Cilligöl Köyü'nde defnedildi. Cenazeye katılan HDP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, yüz yıldır kendilerine dayatılan bir kölelik tarihine karşı insanlık tarihinin görmediği düzeyde onur ve haysiyet mücadelesi verdiklerini söyledi. Baluken, şöyle devam etti:
"Bu onur ve haysiyet mücadelesi bugün Ortadoğu coğrafyasında bütün insanlığın onurunu kurtaracak bir düzeyde bütün halklar tarafından belirtilmiştir. Ancak hala aynı kölelik bir çizgisi dayatmaya çalışan statik hoca anlayışlar saldırı konseptine zulüm politikalarına maalesef Kürdistan'ın dört bir tarafından devam etmektedir. Vahşi, barbar bir çete örgütüne karşı her gün bedel vererek kendi sesini duyurmaya çalışan bir halkın mücadelesi bugün tüm insanlık onurunu mücadelesi haline gelmiştir. Şengal'de, Kobani'de Kürt gençleri artık Kürt halkının geleceği için değil, insanlığın onurunu kurtaracak bir demokratik gelecek için kahramanca savaşıyorlar. Ve biz şehitlerimizin yürüttüğü bu onur mücadelesi aslında bütün bölge halklarının önümüzdeki dönem açısından insanlık onuruna yaraşır bir hayat sürmesi içindir." 
Baluken, bu bölgede yüz yıldır kan akıtan küresel ve bölgeler güçlerin olduğunu ifade ederek, "Bölge halklarının karşı karşıya getirmek için devreye koyduğu insanlık tarihinin görmeyeceği düzeyde onursuzca katliamların altına imza atan çete yapıları ve onların üst haklarıyla karşı karşıyayız. IŞİD, El Nusra benzeri bu vahşet örgütleri sadece Kürt halkına karşı değil, bütün insanlığa karşı her gün acımasız katliamlar içindeler. Acımasız katliamlar yapmanın birlik içerisindeler ve maalesef ki, Türkiye başta olmak üzere AKP hükümeti başta olmak üzere, çıkarını bölgedeki hakların çatışması üzerine gören güçlerde bu çetelere destek vermeye devam etmektedir. İki buçuk yıldır çözüm süreci kapsamında AKP hükümeti bu yanlışlardan vazgeçmesi gerektiğinin ısrarla altını çiziyoruz" dedi.
Baluken, 7 Haziran seçimlerinden 4 gün önce öldürülen HDP seçim minibüsü şoförü Hamdullah Öğe'nin cenazesinde de aynı çağrıyı Karlıova halkıyla birlikte Ak Parti hükümetine yaptıklarını söyledi. Baluken, "Ama maalesef geldiğimiz aşama itibariyle AKP hükümeti bu coğrafyanın bir karşında oluk oluk kan akıtacak savaş politikalarını incelemeye devam ediyor. AKP hükümetinin bir an önce bu yanlış yoldan dönmesi gerekir. IŞİD çetelerine verdiği desteği halkların demokratik geleceğini bağlayacak barışçıl, diplomatik çabalarla değiştirmesi gerekiyor. İçeride çatışmasızlık zeminini ortadan kaldırmaya yönelik operasyonlardan çok müzakere mekanizmalarını önce hayata geçirerek Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kaldırarak resmi müzakere geçişin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor" dedi.

FOTOĞRAFLI