Muş Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği, Ankara Muş-Der ve WWF Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) işbirliğinde ‘Muş’ta Toy ve Telli Turna Koruma Projesi’ kapsamında telli turna ve toy kuşlarının korunması için doğaya uyarı levhaları dikilmeye devam ediliyor.
Muş’ta Toy ve Telli Turna Koruma Projesi faaliyetleri kapsamında 2014 yılında yapılan ve halen devam eden saha çalışmaları kapsamında sazlık, sulak alanlar, göl, Karasu ve Murat nehirleri havzalarında yüzey araştırmaları yapılarak uyarı levhaları dikiliyor. Telli turna ve toy kuşlarının sıcak yerlere geçişlerinde sürekli uğradıkları merkeze bağlı Yeşilova beldesinde uyarı levhaları dikildi. Özellikle avcılar için belirlenen noktalara dikilen levha çalışmasına Yeşilova Belediye Başkanı İlhan Çiftçi, İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Metin Aksu, Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürü Ferzende Saygın, Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Nezir Toplu, Muş Fotoğrafçılık Tarih ve Kültür Derneği Başkanı Kenan Demir, Yeşilova Belediyesi personelleri ve belde halkı katıldı.
Nesli tükenme tehlikesinde olan telli turna ve toy kuşları için avcıları uyarmak zorunda olduklarını belirten Yeşilova Belediye Başkanı İlhan Çiftçi, dikilen levhaları önemsediklerini söyledi. Bilinçsiz avcıların bu kuşları katlettiğinin altını çizen Başkan Çiftçi, “Muş ilimizin doğa ve kültür vizyonunu oluşturmak adına Yeşilova beldesi halkı olarak üzerimize düşen görevi yerine getiriyor. Burası bölge olarak toy ve telli turna kuşlarının geçiş güzergahı. Bu mevsim onların geçiş güzergâhı olduğu için biz belediye olarak halkı bilgilendirdik. Bu konu da derneklerimiz, Milli Eğitim Müdürümüz, müdür yardımcılarımız gelip beldenin toy ve telli turna geçiş güzergâhlarına tabelalar astık. Ama bilinçsiz avcılar bu tür hayvanları katlediyorlar. Öncelikle burada avcılar federasyonu ve dernekleri uyarmamız lazım. Avcılar federasyonu ve dernekler bu tür nesli tükenmekte olan kuşların avlanmaması için avcıları uyarmak zorundadır. Bu telli turna ve toy kuşlarının tanıtımı için buraya kadar gelerek yardımda bulunan İl Milli Eğitim Müdürümüze ve yardımcılarına duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Doğa varlıklarının korunması için çok ciddi adımların atılması gerektiğini ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan ise, “Muş ili Yeşilova beldesinde, Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği tarafından tabela dikim programına davet edildik ve bizlerde katıldık. Doğanın kendi tabi güzelliklerini koruması için doğa varlıklarının korunması gerekir. Muş iline has olan toy ve telli turna kuşlarının gerçekten korunması ve kollanması gerekir. Özellikle avcılarımızın bu konuda hassas olması gerekiyor. Çünkü gelecek nesillere daha güzel, daha temiz doğa bırakmamız için bu tür konularda hassas olmamız gerekir” ifadelerini kullandı.
Telli turna ve toy kuşlarının korunması için doğaya uyarı levhaları dikerek farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Muş Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kasım Avcı da, “Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı işbirliği ile 2014 yılında başlatmış olduğumuz toy ve telli turna koruma faaliyetleri kapsamında 2015 Ekim ayı içerisinde en son tabelaları da dikmeye başladık. 2014 yılında ayrıca uçurtma faaliyetleri, telli turna algısını oluşturmak için kukla faaliyetleri, okullarda çalışmalar, köylerde çiftçilerle, çobanlarla, avcılarla toplantılar düzenledik. Algı oluşturmak için gereken faaliyetleri yürüttük. Amacımız tabiat varlıklarımızın tüm kesimler tarafından korunmasına destek sağlamaktır” şeklinde konuştu.
Muş Fotoğrafçılık Tarih ve Kültür Derneği Başkanı Kenan Demir ise, “Özellikle ilimizin kültürel alanda ve görsel konuda fotoğraflayarak bunu hem ilimize hem de uluslararası alanda tanıtmayı düşünüyoruz. Özellikle il dışından gelen fotoğrafçıları telli turna ve toy kuşlarını çekerek ilimizin doğal güzelliklerinin tanıtımına katkıda bulunmalarını amaçlıyoruz. Bu konuda Safari İstanbul olsun diğer gruplar olsun, özellikle 3 yıldır ilimize çağırarak bu konuda aktivitelerimizi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.