ZONGULDAK’ın Ereğli İlçesi'nde, 8 Kasım 1829 tarihinde taşkömürünü bulan Uzun Mehmet, kömürü buluşunun 186'ıncı yıldönümünde törenle anıldı.
Uzun Mehmet'in de yaşadığı Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet Anıtı'nda düzenlenen törene Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan vekili Deniz Piyade Albay Mustafa Kemal Öztürk, Belediye Başkanı AK Partili Hüseyin Uysal, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, Belediye Meclis üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Zonguldak Maden Şehitleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, madencilerin iş kazasında yaşamlarını yitirmesinden sonra bir daha hatırlanmadığını söyledi. Her anma programlarında maden şehitlerinin sade bir tören düzenlenerek anılmasının acı bir durum olduğunu belirten Yiğit, şöyle dedi:
"Ben de bir maden şehidi çocuğuyum. 30 yıldır kurumda çalışıyorum. Ama bizim kadar şanslı olmayan perişan olan maden şehidi çocukları var. Bir madenci arkadaşımız şehit olduğunda her türlü desteği veriyoruz. Ne zamana kadar? Maden şehidinin mezarı kapatılıncaya kadar. Daha sonra o maden şehidinin yakınlarını kimse aramıyor. Maden şehidinin yakınları kaderine terk ediliyor. Benim babam keşke maden şehidi olmasaydı, Başımda sağ olsaydı, her gün hamallık yapmaya razıydım. Bunu ben bilirim."
Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise Uzun Mehmet'e gerekli önemin verilmesi için siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının ve görev alan herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce lise öğrencileri arasında yapılan resim, şiir okuma ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

FOTOĞRAFLI