Merkez Kayapınar İlçesi’nde 1998 yılında dönemin ilçe Belediyesi’nden ruhsat alan Polat inşaat firması, 16 ve 22 katlı 8 binanın inşaatına başladı. Binaların yükselmeye başlaması ile birlikte Diyarbakır’da bulunan Hava Kuvvetleri 8’inci Ana Jet Üssü Komutanlığı’nın başvurusu üzerine, uçuş güvenliğini tespit için kalibrasyon uçağı ile 7 Kasım 2000 tarihinde kontrol yapıldı.



Kontrol sonucunda ’inşaatların belirlenen kriterden yüksek olduğu ve bunun uçuş güvenliğini tehdit ettiği’ belirtilerek, durumun düzeltilmesi için Diyarbakır Valiliği’ne başvuruldu. Yapılan yazışmalar ve sonucu Milli Savunma Bakanlığı’nın da talebi üzerine Kayapınar Belediyesi, 2003 yılında encümen kararı ile imar planı değişikliğine giderek uyuşmazlık konusu yerdeki kat yüksekliğinin 63.50 metreden 34.90 metreye düşürdü ve Polat İnşaat Şirketi’ne verilen ruhsatı iptal etti.



HUKUKİ SÜREÇ YILLAR ALDI
Diyarbakır’ın ’ikiz kuleleri’ olarak bilinen 22 katlı iki binayı yapan Polat İnşaat Şirketi, aldığı ruhsata göre inşaatı yaptığını belirterek, Kayapınar Belediyesi’nin ruhsat iptal ve inşaatı mühürleme kararının kaldırılması için 2003’te Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, inşaatın tamamlandığı gerekçesiyle Belediyenin mühürleme kararını iptal etti, inşaatın 34.90 metresinden yukarısının Belediye tarafından kamulaştırılarak yıkılmasına hükmetti. Kayapınar Belediyesi ve Milli Savunma Bakanlığı, Bölge İdare Mahkemesi’nin bu kararını temyiz etti. 13 yıl süren yargılama sonunda Dosyaya bakan Danıştay 6’ncı Dairesi, alanda belirlenen mania kriterlerine göre yapılacak binaların yüksekliğinin 34.90 metre’yi aşamayacağını, belediyenin bu nedenle imar planında yüksekliği 34.90 metreye indirdiğini, ayrıca yapı kullanma izni verilmediğini dikkatte aldı.



45 GÜNDE İKİZ KULELERİN 10’AR KATLARI İNDİRİLDİ
Danıştay kararında ’Diyarbakır kulelerinin 34.90 metreden yukarıdaki katlarının Kayapınar Belediyesi tarafından değil, inşaatı yapan Polat İnşaat Şirketi tarafından yıkılmasına karar verirken, yapılan itirazı da reddetti. Diyarbakır Valiliğinin traşlama ihalesini Siirtli bir firma alırken, bölgede ilk kez bu derecede yüksek bina traşlanmış oldu. 45 gün önce dev vinçler ve bu işte uzman 50 kişilik ekiple işe başlayan firma, uçuş güvenliğini tehlikeye soktuğu belirtilen 10’ar katları blok halinde kesip dev vinçlerle aşağı indirdi. Diyarbakır’da 13 yıldır kentin her noktasında görülen ve ikiz kuleler olarak bilinen 22’şer katlı iki bina traşlandıktan sonra artık görülmez oldu.