Washington, Suriye'deki iç savaşın en önemli kenti Halep'in tamamen rejimin eline geçtiği dakikalarda tüm süreçte başarısız olduğunu itiraf etti.

Günlük basın toplantısı için gazetecilerin karşısına çıkan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby'ye, "Dışişleri Bakanı John Kerry'nin şunu daha iyi yapabilseydik diye düşündüğü bir konu var mı?" sorusu yöneltildi.

Kirby, şu yanıtı verdi: "Dışişleri Bakanı'na soracak olsaydınız, size Suriye'de içinde bulunduğumuz durumdan dolayı nasıl hayal kırıklığı yaşadığımızı söyleyecek ilk kişi olurdu. Bizim Suriye'de politik bir geçiş sürecine ulaşma, Suriye halkının sesinin duyulacağı, daha iyi, daha güvenli ve birleşik bir Suriye diplomatik konusundaki diplomatik girişimlerimiz başarılı olmadı. Bu önümüzdeki birkaç hafta içinde değişmez demek değil. Bir ay daha görevini sürdürecek, bizi istediğimiz noktaya getirmeye çalışacak. Sanırım kendisi bu konuda daha başarılı olabilmeyi dilediğini söylerdi."

SAVAŞ BİTMEDİ

Kirby, Halep'in tamamen el değiştirmesini ise şöyle değerlendirdi:

"Halep'teki gelişmeler savaşın bittiği anlamına gelmez. Daha önce defalarca söyledik; muhalifler savaşmaya devam edecek, aşırıcı grupların Suriye'ye olan ilgisi devam edecek, mültecilerin sayısı artacak. Suriye'de herhangi bir diplomatik çözüme ulaşılmadı. Savaşın biteceğine dair herhangi bir işaret görmedik. Bu sadece ABD'nin görüşü değil, uluslararası toplum da Halep'te yaşanan gelişmelerin savaşı sona erdirecek bir adım olduğunu düşünmüyor."

Daha sonra Kirby'ye, "Halep'in yeniden inşası için katkıda bulunacak mısınız?" sorusu yöneltildi. Washington'ın herhangi bir planı olmadığını belirten sözcü, "Halep'e bakarsanız, rejim ve destekçileri Moskova ile Tahran'ın yıkımını görürsünüz. Ölümlerin ve yıkımların sorumluları bunlardır" dedi.