Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından, gözaltına alınıp tutuklananların sayısının 10 bin 137 olduğu açıklandı. Şüpheli yakınlarının ise özel vekalet sistemi ile avukat arayışına girdiği öğrenildi. Ancak ülke genelinde birçok avukatın bu taleplere olumsuz yanıt verdiği ifade edildi. Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Mehmet Sarı, kendilerine bu yönde gelen bütün talepleri geri çevirip reddettiklerini belirterek şunları söyledi:
 
“Birçok kişi, darbeci olarak tutuklanan yakınlarına özel avukat bulabilmek için uğraşıyor. Bizlere de bu yönde gelen talepler oldu. Ancak gerek ben ve gerekse meslektaşlarım, darbe girişimi ile vatana ve millete kastetmek isteyen hainlerin savunulacak taraflarının olmadığını belirterek bu talepleri reddettik.
 
Mahkemeler bu konuda hukuki yardım talebinde de bulunuyor. Çünkü CMKkapsamında devletin zorunlu olarak avukat ataması gerekiyor. Savunma hakkı diye temellendirdiğimiz şey, kişinin düşünebilen bir varlık olmasından ileri gelir. Batı literatüründe buna insan onuru deniyor. Fakat darbecilerin insan onurundan faydalanması için insan olmaları gerekir. Biz de onları insan olarak kabul etmediğimizden ötürü bu talepleri kabul etmeyip reddediyoruz. Artı CMK kapsamında da savunulmamaları gerektiğini düşünüyoruz.”
 
MAL VARLIKLARINA TEDBİR KONULACAK
 Darbecilerin mal varlıklarına yargılamalarının ardından el konulacağı kaydedildi. Bu sürecin nasıl işleneceği de ortaya çıktı. Buna göre tutuklanıp yargılanmaya başlanacak şüphelilerin bütün mal varlıklarına ilk olarak tedbir konulacak. Bu şekilde yargılama aşamasında da mal varlıklarının satışı engellenecek. Yargılama sonunda darbeye katıldıkları yönünde karar kesinleşince de mal varlıklarına el konulacak. 

Kaynak: KARAR