Taylan YILDIRIM- Tufan HAMARAT- Azat YILDIZ/İZMİR, () - İZMİR merkezli 18 ilde 'Paralel yapı' operasyonunda, 44 üst düzey emniyet görevlisi ve bürokrat gözaltına alındı. Fethullah Gülen'in bir numarada yer aldığı soruşturmada, şüpheliler 'Askeri Casusluk Davası' olarak bilinen 'Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma Davası'nda yargılanan sanıklar hakkında sahte delil üretmekle suçlanıyor.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nin gerçekleştirdiği operasyonda 18 ilde toplam 44 kişi gözaltına alındı. Gözaltı sayısının ise 57'ye çıkacağı açıklandı.
GÖZALTINA ALINANLAR
İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün 'Paralel yapı' operasyonunda gözaltına alınanlar arasında geçmişte görev yapmış üst düzey bürokratların da bulunması dikkati çekti. Gözaltına alınanlar arasında Merkez Valileri Ahmet Kaya, Mehmet Oduncu, Sadık Altunkaynak, halen görevde olan Eskişehir Vali yardımcısı Mesut Keser, Mülkiye Başmüfettişi Ferda İleri, İzmir'de 10 Kasım 2011-12 Şubat 2014 tarihleri arasında Emniyet Müdürlüğü yapan Ali Bilkay, Afyon Polis Okulu Müdürü Müjdat Karagöz, Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'nden sorumlu İzmir eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Organize Suçlar Müdür eski Yardımcısı Taner Aydın da bulunuyor.
BİR NUMARASI FETHULLAH GÜLEN
Bir numaralı şüphelinin Fethullah Gülen soruşturma dosyasında, şüphelilerin yalan deliller üretmelerinin yanı sıra Merkez Valisi Mehmet Oduncu ile halen Eskişehir Vali Yardımcılığı görevini yürüten Mesut Keser'in ise, o zaman İçişleri Bakanlığı bilgi işleri Daire Başkanlığı'nda görev yaptıkları ve gizli kişisel verileri, örgüte aktardıkları da ileri sürüldü.
Gözaltına alınanlar Emniyet Müdürlüğü'ne kelepçesiz getirildi.
LOJMANINDA GÖZALTINA ALINDI
Eskişehir Vali Yardımcısı Mesut Kesen de Eskişehir'deki lojmanında gözaltına alındı. İzmir Emniyet Müdürlüğü'nden Eskişehir'e gelen polis ekipleri, lojmanda kalan Vali Yardımcısı Kesen'i sabah erken saatlerde gözaltına aldı. Polisler evde arama yaptıktan sonra Kesen'i İzmir'e götürdü.
Vali Yardımcısı Mesut Kesen'in Eskişehir'de Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İl AB Daimi Temas Noktası, AB Proje Geliştirme ve Koordinasyon Merkezi, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlardan sorumlu olduğu belirtildi.
GEÇEN YIL GELMİŞTİ
Gözaltına alınan Kesen'in 3 Eylül 2014 tarihinde, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkan Vekili iken, Eskişehir'e Vali yardımcısı olarak atandığı öğrenildi.
SAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Medya İletişim Bürosu'ndan da açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:
"Kamuoyunda FETÖ/PDY (Fetullahçı Terör Örgütü ve Paralel devlet yapılanması) olarak bilinen örgüte mensup olduğu ileri sürülen kişilerin, kamuoyunda İzmir Askeri Casusluk Davası olarak bilenen davaya esasa teşkil eden soruşturma sürecinde, terör örgütünün yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda, taraflı ve kasıtlı olarak usulsüzlükler, yaptıkları ve bu davanın şüphelilerinin kamuoyunda itibarsızlaştırarak, devlet bürokrasisinden ve TSK'dan tasfiyesini amaçladıkları ve bu yönündeki ciddi bulgular elde edilmesi üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığımız, terör ve örgütlü suçlar soruşturma bürosunca, başlatılan soruşturma kapsamında, toplanan deliler doğrultusunda haklarında yeterli şüpheye ulaşılan aralarında üst düzey kamu görevlilerinin de bulunduğu toplam 57 kişiye yönelik olarak 03.11.2015 tarihi itibariyle gözaltına alınma talimatı verilmiştir. Konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla sunulur." 
MAĞDURLAR EMNİYET BİNASINA GELDİ
Operasyon haberini alan çok sayıda, 'Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma Davası'nda yargılanan kişiler de İzmir Emniyet Müdürlüğü önüne geldi.
Ellerinde Türk bayraklarıyla gelen davanın sanıkları ile yakınları İzmir Marşı, Harbiye Marşı'nı çalıp, gözaltındakilerden suçlu olanların adil yargılanmasını istedi. Bu kişilerden emekli albay Coşkun Başbuğ, "Beni sahte delillerde, 19 müebbet, 5 bin yıl hapis cezası istemiyle yargılıyorlardı. O zaman 'bunların hesabını vereceksiniz' dediğimizde hem polisler hem de yargı mensupları, yüzümüze bakıp gülüyorlardı. Şimdi yaptıkları usulsüzlüklerini hesabını verecekler" dedi.
İzmir Cumhuriyet Savcılığı'nın 2013 yılında birçok ilde çoğunluğu muvazzaf askerlere yönelik başlattığı 'Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma Davası' operasyonunda 357 kişi hakkında dava açılmış, birçok subay tutuklanmış, dava sürecinde de tutuklu kalmamıştı.

FOTOĞRAFLI