Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaklaşık 3 ay kadar önce rüzgarın toplam elektrik üretimi içindeki payının yüzde 10,5’lara ulaştığını belirterek, "Bu önemli bir oran. 2014 yılında 850 milyon dolarlık daha az doğal gaz ithalatına sebep oldu" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yenilenebilir Enerji Eylem Planı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 2000’li yıllarda fosil dışı için 65 milyar dolar yatırım yapıldığını, 2011-2012 yıllarında ise bunun 5 katına çıktığını ve 310 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre 2040 yılına kadar küresel birinci enerji talebi yüzde 37’ler civarında artarken, elektrik talebinin ise yüzde 80’ler civarında artış göstereceğine dikkati çeken Yıldız, "ABD’de nükleer enerjinin payı artacak. Japonya’nın nükleer santrallere dönüşü hızlanacak. Rusya, Güney Kore, Hindistan gibi ülkelerde bu artış devam edecek. Şu anda inşası devam eden nükleer santrallerin 76’sından 30’unun Çin’de olduğunu düşünürsek Çin’in büyümeye bu manada nükleerle beraber katkısı olacak" ifadelerini kullandı.
“Fakir bölge olan Afrika’da son 5 yıldaki petrol ve doğalgazla alakalı aramaların dünya petrol üretiminin yüzde 30’una karşılık geliyor olması tabii ki bu verileri daha da değiştirmiş olacak" diyen Yıldız, "2013 yılında yenilenebilir enerjiye yaklaşık 214 milyar dolarlık bir yatırım yapıldı ve 2030 yılına kadar da bunun yaklaşık 550 milyara dolara ulaşması bekleniyor. Bunların içinde en fazla pay alanlar Çin, Avrupa, Hindistan ve Brezilya takip ediyor. Türkiye’de ne oldu? Türkiye’de ilk yüz yıllık yapılan yatırım kadar ondan daha fazlası son 12 yılda yapıldı. AK Parti hükümetlerimiz iş başına geldiğinde bir birim olan yapı tam iki katına çıkartıldı. 2023 yılına kadar da bir iki katına kadar daha çıkarmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
"BUGÜN İÇİN 180 ÖĞRENCİNİN DAHA ALIMI İÇİN START VERİYORUZ"
Bakan Yıldız, yaklaşık 3 ay kadar önce rüzgarın toplam elektrik üretimi içindeki payının yüzde 10,5’lara ulaştığını belirterek, "Bu önemli bir oran. 2014 yılında 850 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithalatına sebep oldu. Lisanslı güneş santrallerinde ise ihaleler yapılmaya başlandı. Çoklu başvuruların ihaleleri başladı, 330 megavatlık bir kısım ihale edildi. Konya’da da 2,5 milyon TL’yi bulan rakamlar oldu. Biz gelir sağlansın diye bunları yapmıyoruz, gerçekleştirilebilecek yatırımların olmasına gayret ediyoruz. Yaklaşık 1 milyon euro civarında bir megavata yatırım yapıldığını düşünürseniz, hemen hemen 800-900 bin eurolar civarında katkı payı düşünürseniz güneşin yatırımlarını iki katına çıkartmış oluruz. Burada güneşe yapılan yatırımlara olan inanç bizleri mutlu ediyor. Bizim 1.7 milyar TL’lik yatırıma karşılık gelecek olan bu miktara bu işler bittikten sonra 3 bin megavat eklemek istiyoruz. Bazı eleştiriler oluyor. Türkiye’de tarifeler eleştiri görmüştü. Dünyada güneşin birim fiyat miktarı yatırım açısından daha ucuz hale geliyor. Sanayicimize ve vatandaşımıza daha yüksek fiyatta elektrik satmamak için gayret ediyoruz. O ikisi arasındaki dengeyi korumamız lazım. Enerji kaynakları konusunda AB ortalamasının iki katı kadar üretiyoruz, HES, jeotermal enerjinin dahil olduğu bütün yapılarla beraber. 2023 yılı hedefimiz bunu en az yüzde 35’lere çıkarmak. Hem kurulu gücü hem de bu artışı yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yapmamız lazım. Biz, yol haritamıza bütün ağırlığıyla beraber devam ediyoruz. Bunun en önemli yanlarından birisi yerli üretimin teşvik edilmesi, yerli üretimin taahhüt edilmesi. Aynen nükleerdeki çalışmalar gibi. Bugün itibarıyla 180 öğrencinin daha alımı için start veriyoruz. 300’e yakın öğrencimiz Rusya’da öğrenim görüyordu. Nükleer güç santralinde çalışacak mühendislerimizle ilgili fen, mühendislik, fizik, diğer bölümlerden mezun olan öğrencilerimiz müracaat edebilirler. 27 Mart’a kadar devam edecek, ondan sonra yazılı ve sözlü mülakatlar devam edecek. Bu yıl bir değişiklik yapıyoruz, St. Petersburg’a 30, 50 kadar da Bilgi Üniversitesi’ne göndereceğiz" dedi.
TÜRK AKIMI BORU HATTI PROJESİNİN MUHTEMEL ROTASI
Bakan Yıldız, açıklaması sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Rus Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller ile Türk Akımı boru hattı projesinin muhtemel rotası üzerinde 4 saatlik helikopter turu yapmasını hatırlatması üzerine Yıldız, "Muhtemel proje nasıl gerçekleşebilir, çevreyle ilgili hassasiyetlerimizi kendilerine bildirdik. Kıyıköy baktığımız yerlerden birisi. Tamamını kesinleşmiş bir proje olarak tanımlamak yanlış olur. Lüleburgaz ve İpsala’ya varıncaya kadar o güzergahta herhangi bir sıkıntı olur mu buna baktık. Çevreye olan hassasiyetimizi vurguluyoruz. Bu manada Orman, Tarım, Çevre Bakanlığımızın ilgili arkadaşlarımızla beraber bu konuda bilgi vereceğiz Çarşamba günü. Bir yandan fiyat müzakereleri devam ediyor. Rusya ve Türkiye bu manada birbirine alışık iki ülkedir. Şu ana kadar maliyetlerimizin yüksek olduğu, 10 dolara alıp 9 dolara sattığımız ortamda satış maliyetlerinin altına inmek istiyoruz. Fiyat müzakereleri, güzergah yapılanması, batı hattının tekrar yenilenmesi ile ilgili konular bir pakettir" şeklinde konuştu.
Dinlemelere ilişkin soru üzerine Yıldız, "İyi şeyler hissetmiyorum. Türkiye’nin normalleşmesine katkı koyan ekipten biri olarak iyi şeyler hissetmiyorum. Artık bunları geride bırakmamız lazım. 4 yıllık dinleme süremin belki de 6 yıla çıkmış olduğunu anlıyorum. 6 yıl boyunca sürekli dinlendiğimi anlıyorum. Bu hiç de normal bir şey değil. İnsanın özel hayatı olur, devlet başkanları, hükümet başkanları, mevkidaşları olur. Bununla alakalı her iki ülkenin menfaatine görüşmeler olur" diye konuştu.