Mehmet AKTARAN / İstanbul, () - TARABYA'da bulunan Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyesi 100'e yakın hayvan hakları savunucusu, Çin'de düzenlenen "Köpek Eti Festivali"ni protesto etti.

Çin'in güneyinde bulunan Guangşi eyaletinin Yülin kasabasında her yıl 21 Haziran'da düzenlenen "Köpek Eti Festivali"nde köpek eti pişirilerek yenilmesini protesto eden hayvan hakları savunucuları saat 19.30 sıralarında Çin Başkonsolosluğu'nun önünde toplandı.

Polisin bariyer çekerek Başkonsolosluğa yaklaşmasını engellediği eylemciler, ellerinde pankart ve dövizlerle slogan attı.

Protesto gösterisi sırasında, HAYTAP Hukuk Danışmanı avukat Ahmet Kemal Şenpolat bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Çin Halk Cumhuriyeti'nin uzun yıllardan beri devam ettirdiği, sadece hayvana karşı değil, çevreye, doğaya, insana karşı yaptığı zulmü protesto etmek için buradayız. Yülin bunlardan sadece bir tanesi. Ülkenin farklı noktalarında kedi, köpeklere vahşetten tutun; çocuklara, insanlara yapılan vahşete, doğanın ceberrutça yağmalanmasına kadar kimseyi tanımayarak yapmış olduğu tecavüzlere karşı biz buradayız. O canların hiçbirinin ne avukatı ne onları savunacak birileri var. Bu eylemimiz Çin halkına değil, devletinedir. Hayvanların haşlanması, insanların öldürülmesi ve hatta Uygur Türklerine varan orantısız güç kullanmaları, Türkiye'deki hayvan hakları savunucuları tarafından protesto ediliyor. Bunu sadece bir gün değil, yılın her günü, ülkenin her yerinde, bütün eleştirilere rağmen yapıyorlar. Bu yıl Ejderha Yılı'ymış. İnşallah ejderhalar onları yer" denildi.

Eylemin sonunda, grup, duygularını yazdıkları kağıtları “Stop China" yazılı kartondan sandığa attı. Ardından, sandık, iki gönüllü tarafından alkışlar arasında taşınarak Başkonsolosluğa götürüldü.