GREENPAECE Yetkilisi Reşit Elçin, Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Köyü'nde 'Eski Köye Yeni Enerji' adıyla 45 gün önce başlatıkları kampanyada  60 bin liralık destek toplandığını belirterek köyün cami, ilkokulu ve mezarlığına güneş panelleri kurulduğunu açıkladı.
Soma İlçesi Yırca Köyü'nde kömürlü termik santral kurmaya hazırlanan Kolin Grubu, köylülerin direnişine rağmen 6 bin zeytin ağacını 1 buçuk saat gibi bir sürede kesti. Tepkiyle karşılanan bu kesim sonrası, termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu’nun aldığı acele kamulaştırma kararı Danıştay tarafından esastan iptal edildi ve Kolin Grubu termik santral projesini başka adrese taşıdı. Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, bu sürecin ardından Yırca’nın kömürlü termik santralden elde edilen enerjiyle değil, güneş enerjisiyle aydınlanması için köylülerle birlikte bir kampanya başlattı. 'Eski Köye Yeni Enerji' adı verilen kampanya kapsamında 45 gün gibi kısa bir sürede 60 bin liralık destek toplanarak, ilk etapta köyün camii ve ilkokuluna güneş panelleri kuruldu.
"SORUNLAR DİYALOGLA ÇÖZÜLEBİLİR"
Yırca Köyü meydanında buluşan Greenpeace destekçileri, Yırca Köylüleri ve çeşitli ilçeden gelen belediye yetkilileri Türkiye için yaratılan bu emsal projenin tekrarlanabilmesi için bürokratik engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Yırca'da kömürlü termik santrallerin aksine doğa ve toplumla barış içerisinde enerji üretiminin mümkün olduğunu göstermek için buluştuklarını anlatan Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyaları Sorumlusu Reşit Elçin, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin yanı sıra Fas, Cezayir, Ürdün, İtalya, İsrail ve Yunanistan gibi ülkelerden gelen destekler ile Yırca İlkokulu, cami ve mezarlığı güneş enerjisiyle aydınlandı. Ülke sorunlarının da enerji politikası gibi diyalogla çözülmesi, toplumsal barış ve temiz bir gelecek için en az yenilenebilir enerjiler kadar gereklidir. Yırcalıların ortak alanları güneş enerjisine kavuştu; eski köye yeni enerji geldi. Bu emsal teşkil eden bir başarı fakat bu başarının tekrarlanabilmesi için bireysel enerji sistemlerinin şebekeye erişiminde yenilenebilir enerjilere öncelik verilmesi gerekiyor."
Yeni nesil bireysel güneş enerji sistemlerinde kapalı sistem maliyetinin en yüksek kaleminin batarya grubu olduğunu açıklayan Elçin, "Doğrudan şebekeye bağlanması durumunda üretilen elektiğin devlet destekli alımı söz konusudur. Şebekeye bağlanması durumunda panellerin kendi maliyetini karşılama süresi 8-10 yıl arasındadır. Artık bütün dünyada uygulandığı gibi Türkiye'de de küçük çaplı güneş sistemlerinde şebekeye öncelikli erişimin sağlanması ve Türkiye'nin yüzünü güneşe dönmesi lazım" dedi.
Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın, yaptığı konuşmada köylerinde geçen yıl 6 bin ağacın kesildiğini hatırlatarak bunun yerine 16 bin ağaç dikmeyi hedefladıklerini söyledi. Akın ayrıca, panellerin kurulmasında emeği geçen Greenpeace üyelerine teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI