Kanserden korunmak için neler yapmalısınız? Her 7 kişiden biri hayatının bir döneminde kansere yakalanabiliyor. Araştırmalar kanserle mücadelede yaşam tarzı değişikliklerinin önemini ortaya koyuyor. İşte size kanserden korunmak için 10 öneri
Kalıtımsal özellikler, beslenme düzeni, çeşitli virüs ve bakteriler, kimyasal ve radyoaktif maddeler, hormonlar ve bağışıklık sistemi gibi faktörler, kanser gelişiminde önemli rol oynuyor. Ama sizlerde tedbir alabilirsiniz.

ÖNCELİKLE ÇEVRESEL FAKTÖRLERE DİKKAT EDİN

Kanser nedir? Kanser, vücudun bir ya da birden çok organ veya bölgesini etkileyen 200’den fazla hastalık grubunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kanser belirli bir doku veya organdaki hasarlı hücrelerin kontrolsüz bir biçimde üreyerek bir kitle veya tümör oluşturmasıyla ortaya çıkmaktadır. Genetik yapıdan çevresel faktörlere kadar birçok etkenin kanserin gelişiminde rolü vardır. Bu etkenler vücuttaki normal hücre programını bozarak kanser gelişimine yol açabilirler. Bu faktörlerden en önemli ve önlenebilir olanları çevresel faktörlerdir.

VÜCUDUNUZU DİNLEYİN! BELİRTİLERİN ERKEN FARK EDİLMESİ TEDAVİ ŞANSINI ARTIRIYOR

Türkiye’de en sık görülen kanserlerin önemli bölümü etkin ve kolay uygulanabilen halk sağlığı tarama yaklaşımları ile erken fark edilebilmektedir. Kanserde erken uyarı belirtileri nelerdir? Meme kanseri için memede kitle, rahim ağzı kanseri için cinsel ilişki sonrası kanama, kalın bağırsak kanseri için dışkıda kan, cilt kanseri için deride şekil veya renk değiştiren cilt lekeleri, gırtlak kanseri için iki haftayı geçen ses kısıklığı erken uyarıcı belirtilerdir. İnsanların bu bulgular için duyarlı olmasıyla ilgili kanserlerin erken tanınması ve tam olarak tedavi edilmesi mümkün olabilmektedir.

BESLENME TARZINIZI DEĞİŞTİREREK KANSER RİSKİNİ AZALTABİLİRSİNİZ

Kanserin önlenmesindeki en önemli iki unsur sağlıklı besinlerin seçimi ve sigara gibi kanserojenlerden uzak durmaktır.

Bunları yaparak kanser riskini yüzde 40 azaltabilirsiniz. Son çalışmalar; sebze ve meyveden zengin bir diyet, sigarasız yaşam, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı vücut ağırlığının korunması ile kanser gelişiminde %40’lara varan bir azalma sağlanabileceğini göstermektedir. Bu da, her yıl dünyadaki 3-4 milyon yeni kanser vakasının önlenmesi anlamına gelmektedir. Besinler, iyi ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olan vitamin, mineral ve lifleri; aynı zamanda koruyucu etkileri olan ve antioksidanlar olarak bilinen biyoaktif molekülleri içerirler. Bunlar vücudu kanser dahil birçok ciddi hastalığa karşı korurlar.

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BU ÖNERİLERE DİKKAT EDİN

1- Kanserden korunmada posa alımının önemini unutmayın. Bu nedenle beyaz ekmek yerine çavdar, kepek veya tam buğday ekmeğini tercih edin.
2- Günde 2-2,5 litre su tüketin. Çay ve kahve tüketimini azaltın.
3- İdeal kilonuzu korumaya çalışın. Bu amaçla, fazla şeker tüketmeyin.
4- Gün içinde tüm besin gruplarından uygun miktarlarda tüketin. Tek yönlü beslenmeden kaçının.
5- Tütsülenmiş gıdalardan uzak durun. Pişirme yöntemi olarak fırında veya haşlamayı tercih edin.
6- Hareketsizlikten kaçının, günlük fiziksel aktivitelerinizi artırmaya özen gösterin.
7- Sigara içmeyin ve içilen ortamlarda bulunmayın.
8- Haftada 2 veya 3 kez antioksidan içeriği yüksek besinleri ve omega-3 yağ asidi içeren balığı sofranızdan eksik etmeyin. Brokoli, karnabahar, lahana gibi antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketim sıklığını artırın.
9-Salamura, turşu gibi tuz oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi sınırlandırın. Günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaya çalışın.
10- Aşırı alkol alımından uzak durun.