ZONGULDAK'ta, maden işçilerine ilave sosyal haklar sağlamak amacıyla 1923’te kurulan Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı Danışma Kurulu toplantısı yapıldı. Amelebirliği yönetim kurulu üyesi 44 yaşındaki Çetin Yiğit, babasının grizu faciasında öldüğünü hatırlatarak, "Bir arkadaşımız şehit olduğunda cenazesi toprağa verilinceye kadar her türlü sahiplenmeyi yapıyoruz. Daha sonra ne yapılıyor? Şehit madenci yakınları kaderine terk ediliyor" dedi.
Divan başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı İnsan Kaynakları Daire Başkanı Raşit Akgün'ün yaptığı toplantıda konuşan Amelebirliği Başkanı Osman Balamir, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu (TTK) küçültme seyrine kendilerinin de katıldığını, 53 bin üyeden 9 bin üyeye düştüklerini söyledi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci ise 167 yıllık üretim ve mücadele kültürüne sahip bir ülke olduklarını, son 30 yıldır uygulanan yanlış politikalar nedeniyle TTK’nın küçültüldüğünü ifade etti.
7 Mart 1983'te TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizuda ölen 103 maden işçisinden Ahmet Yiğit'in, aynı kurumda çalışan madenci oğlu, Amelebirliği Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Yiğit, maden havzasında hayatını kaybeden madencilerin ve yakınlarının sahipsiz olduğunu savunarak, şöyle dedi:
"Bizler Amelebirliği, GMİS, TTK, siyasiler, sivil toplum kuruluşları, şehit madenci yakınları için ne yaptık? 3 Mart'ta Kozlu, 7 Mart'ta Armutçuk’ta anma programına katılırız sonra da kahvaltımızı yaparız. Maden şehitlerini anmış oluruz. Bu bizim için içler acısı bir durum. Bu şekilde maden şehitleri yakınlarının acısını paylaşmak yeterli değil. Kuruma işçi alımında şehit madenci yakınlarına kontenjan ayrılması için mücadele ettik mi? Ama bir arkadaşımızın şehit olduğunda cenazesi toprağa verilinceye kadar her türlü sahiplenmeyi yapıyoruz. Ne zamana kadar? Toprak kapanıncaya kadar. Daha sonra ne yapılıyor? Şehit madenci yakınları kaderine terk ediliyor."

FOTOĞRAFLI