TOKAT (AA) - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) tarihi yapılar için verdiği restorasyon kredisiyle Tokat'ın Zile ilçesinde bulunan Osmanlı evlerinin onarılarak turizme kazandırılması hedefleniyor.

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarih kokan ilçede birçok döneme ait eser görmenin mümkün olduğunu söyledi.

Zile'nin tarihi bir ilçe olduğuna dikkati çeken Vidinel, "İlçemizde 3 bin 600 tarihi ev var. Bunların büyük bölümü Osmanlı dönemine ait. Bugüne kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının desteklerinin yanı sıra, yerel imkanlarımızla bazı tarihi evlerimizde restorasyon çalışmaları yaptık. 20 evin restorasyonunu tamamladık, 10 konaktaki çalışma devam ediyor" dedi.

Tarihi evlerinin restorasyonunun yapılarak turizme kazandırılmasının önem taşıdığını vurgulayan Vidinel, ilçede 8 mahallenin sit alanı kapsamında bulunduğunu bildirdi.

Bunlarla ilgili koruma amaçlı imar planını tamamladıklarını anlatan Vidinel, "TOKİ'nin finans desteği insanlarımızın restorasyon işlerini kolaylaştıracak. Bugüne kadar bu evlerle ilgili 150 vatandaşımız TOKİ kredisi kullanmak için başvuruda bulundu. Bu sayede evlerini restore edebilecekler. Tarihi Zile evlerinin restorasyonun tamamlanmasının ardından ilçemiz, kültür turizmin gözdesi olacaktır" diye konuştu.

Vidinel, tarihi evlerin restorasyonunun en kısa sürede tamamlanıp turizme kazandırılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Ninova Melikesi Semiramis tarafından milattan önce 1600'lü yıllarda kurulduğu belirtilen Zile ilçesi, geçmişten günümüze kadar Hititler, Frigler, Selçuklular, Persler, Romalılar, İlhanlılar, Danişmentliler, Eratnalılar ve Osmanlıların sınırları içerisinde kaldı. Bu da ilçede pek çok döneme ait tarihi değerlerin görülmesine olanak sağlıyor.