Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde özellikle ekmek israfı konusunda vatandaşlara, “Tüketebileceğiniz kadar ekmek alın” çağrısında bulundu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü İlkbahar, dünyadaki açlık problemleri ile sağlıklı beslenme konularının hatırlatıldığı bu özel günde ekmek israfının önlenmesine yönelik attıkları öncü adımları anlatarak, katkısız ekmeklerin, doğal ürünlerin yaygınlaşması, üretici ve tüketicilerin de buna destek vermesi gerektiğinin altını çizdi. Hijyen, sağlık ve ucuzluğun ön planda tutulduğu Halk Ekmek Fabrikası olarak “Satabileceğin ve tüketebileceğin kadar ekmek al” sloganıyla bir kampanya başlattıklarını, bu sayede de ekmek israfının önüne geçebilmek için örnek bir çalışmaya imza attıklarını kaydeden Ali İlkbahar, ekmek israfına karşı aldıkları önlemleri şöyle sıraladı:
“Öncelikle ekmek satan marketler, bakkallar ve benzeri satış büfelerinin satabilecekleri kadar ekmek almaları ve iadede bulunmamaları için Türkiye’de ilk defa ‘iadesiz ekmek satışına’ imza attık. Bu sayede de tüm ülke genelinde çok büyük israfa yol açan iade olayını Ankara’daki satış büfelerinde ortadan kaldırdık. Bu konudaki ikinci çalışmamız ise fabrikamızda günlük üretilip satışa gitmeyen ekmeklerin israfını önlemek için Halk Çerez’i üretmek oldu. Bu çalışmayla da ekmek israfının önlenmesi için ciddi bir adım attık.”
“SAĞLIKLI EKMEKTE DE ÖRNEK OLDUK”
Halk Çerez’in özel üretimi sayesinde hem sağlıklı hem de besleyici olduğunun da altını çizen İlkbahar, sağlıklı ekmek üretimi konusunda yaptıkları çalışmalara ilişkin olarak da yine öncü bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. 2006 yılından beri Ankara Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretilen tam buğday ekmeğinin başta Ankara, daha sonra da tüm Türkiye’de yaygınlaşması için büyük çaba sarf ettiklerini belirten İlkbahar, ayrıca 2008 yılında da ekmekte tuz oranının düşürülmesi için ilk adımın da kendileri tarafından atıldığını anlattı. İlkbahar, “16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde katkısız ekmeklerin, doğal ürünlerin yaygınlaşması, üretici ve tüketicilerin buna destek vermesi, ekmek israfının önlenmesi gibi konuların oldukça önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.