Başbakan Ahmet Davutoğlu, TRT Haber'de katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu'nun açıklamalarında satır başları şöyle:

Saldırıdan dolayı hızlı bir değerlendirme yaptık ve üç günlük milli yas ilan etti. Hayatını kaybedenlerin taziyeleri ve defin işlemleri için bu üç günlük yasın, milletçe bu acıyı paylaşmasını güttük. Teröristler kaos ortamı çıkarmak ister.

Mitinglerimizi erteledik bir süre. Bugün artık, mitinglerimiz normal seyrine döndü ama herhangi bir coşku içerisinde bulunmadık. Vaatlerimizi saymadık. Sadece Bursa'yı konuştuk. Acıyı paylaşan bir miting atmosferi istedik.

Görünen piyonları tespit ettik, şimdi onların arkasındakileri araştırıyoruz. Soruşturma ciddi bir şekilde derinleştiriliyor. Bağlantılar da çok ciddi bir şekilde ortaya çıkıyor. Buz dağının görünen yüzü ilk anda ortaya çıktı. Oradan da başka bağlantılara ulaşmak için yoğun çaba sarf ediliyor. Olayın seyri ile detaylarını biliyoruz ancak soruşturmanın selameti açısından açıklayamayız. Bu olayın içinde IŞİD temel aktör olarak var, piyonkları kimin yönlendirdiğini araştırıyoruz. Memlekette kaos havası oluşturuyorlar. Neler yaptıklarını anlatsınlar. Vaktinden önce yapılan bir haber nedeniyle olayın aktörlerinden biri kaçtı.

Asker ve emniyet demokratik olarak seçilmiş hükümetin emrindedir. Bu vatan coğrafyasının her santimetrekaresine hakimiz. Yapılan operasyonlar son derece başarılı. PYD ve PKK'nın içinde başka ülkelerin istihbarat unsurları var. 28 Mayıs'ta PKK, DAEŞ ve rejim unsurları bir araya geldi. Hepsinin iç içe geçtiği terör tehditi ile karşı karşıyayız. Birileri Türkiye'nin ne onmasını ne de ölmesini istiyor.

BAHÇELİ'YE: BİR SES VER


Siyasi partilere gelin ortak deklarasyon yapalım dediğimde kapılar kapandı. Bir ses ver mübarek, bir ses. Bu milletin bağrına hitap edecek ses ver. Hayır demekten başka bir şey söyle. Şimdi birileri "hayır"da hayır var diyor. "Sayın Bahçeli'ye dediğimiz tek şey "hayır" deme, "bir ses ver" diyoruz.

Milletimizden beklediğimiz sabırla bizden gelecek haberleri beklemeleri.

'BU COĞRAFYA İÇİNE KAPANANLARI TARİHE KAPATIR'


Davutoğlu, Türkiye'nin gücünü artırmasından rahatsız olan çevreler olduğunu söyledi: "Birileri Türkiye'nin ne olmasını, ne de ölmesini istiyor. 'Gücümüzün üstünde davrandık' dememizi istiyorlar. 'Petrol her yere gider Türkiye'ye gelmez' dediler, anlaşmalarımızdan rahatsız oldular. Bizim bütün idealimiz bölgeyi birleştirmekti. Ortadoğu’da, Balkanlar’da, Kafkaslar’da… Birileri bunu fark ettiği için, engellemek için harekete geçti. Boşnakların Sırplarla bir araya gelebileceğini kim tahayyül edebilirdi? Türkiye hiçbir zaman içine kapanmayacak. Bu coğrafya içine kapananları tarihe kapatır.

Mısır'da demokrasi yerleşseydi bugün Ortadoğu halkları DAEŞ terörüyle ya da Suriye rejiminin zulmüyle değil, demokrasiyle tanışmış olurdu.

Son 5-6 yıl içinde sadece İsrail’in güvenliği için dizayn edilmeye çalışılan Ortadoğu coğrafyasına karşı bizim onurlu direnişimizi bulursunuz. Biz doğru bildiğimizi yaptığımız için bugün Filistin’de pek çok evde Filistin ve Türk bayrağı var. 7 Haziran'da seçim akşamı Filistin'den ya size bir şey olursa, bize ne olur diye ağlayan telefonlar geldi."


KILIÇDAROĞLU'NA 'HODRİ MEYDAN'


Başbakan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Ankara’daki saldırıdan sonra Başbakan Davutoğlu’yla yaptığı görüşme hakkında “Aramızda kalsın dediği hiçbir konuyu dışarıya taşımadım. İçeride konuşulanları dışarıda anlatsam, Davutoğlu çok zor durumda kalır” demesine yanıt verdi:

“Ben hayatımda söylediğim hiçbir şeyden gocunmadım. Bir sırrın arkasına sığınmadım. Biz hiçbir şeyi milletimizden saklamayız. Bu siyasetin adı devlet siyaseti değil, şantaj siyasetidir. Sırf beni zora sokmak için bu lafları ediyorlarsa, hodri meydan!”


KONYA'DAKİ MİLLİ MAÇTAKİ ISLIKLAMALAR


Davutoğlu, Konya'da oynanan milli maçta Ankara’da ölenler için yapılan saygı duruşundaki ıslıklamaları hatırlatan Kılıçdaroğlu’nun “Mevlana'nın makamının bulunduğu yer... O insana bile saygı duymuyorsanız ne diyeyim ben size” sözlerine de cevap verdi. “Küçük bir grup slogan atmaya kalkışınca, o sloganları bastırmaya çalışmak için yapılan bir şey. Bunu Konya taraftarları açıkladı. Kesinlikle o ıslıklama saygı duruşuyla ilgili değil” dedi.


'İNSANLAR KATLEDİLİNCE NEREYE GELECEKLERDİ?'


Başbakan, Kılıçdaroğlu'nun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in yaptıklarını örtmeye çalıştığını söyledi. "Hama'da, Humus'ta insanlar katledilince nereye geleceklerdi? Meksika'ya, Japonya'ya mı gideceklerdi? Tabii, buraya geleceklerdi. Türkiye, Suriye ile hiç ilgilenmemiş olsaydı sanki bize hiç bulaşmayacak mıydı?" diye konuştu.


'BU COĞRAFYA İÇİNE KAPANANLARI TARİHE KAPATIR'


Davutoğlu, Türkiye'nin gücünü artırmasından rahatsız olan çevreler olduğunu söyledi:

"Birileri Türkiye'nin ne olmasını, ne de ölmesini istiyor. 'Gücümüzün üstünde davrandık' dememizi istiyorlar. 'Petrol her yere gider Türkiye'ye gelmez' dediler, anlaşmalarımızdan rahatsız oldular. Bizim bütün idealimiz bölgeyi birleştirmekti. Ortadoğu’da, Balkanlar’da, Kafkaslar’da… Birileri bunu fark ettiği için, engellemek için harekete geçti. Boşnakların Sırplarla bir araya gelebileceğini kim tahayyül edebilirdi? Türkiye hiçbir zaman içine kapanmayacak. Bu coğrafya içine kapananları tarihe kapatır.

Mısır'da demokrasi yerleşseydi bugün Ortadoğu halkları DAEŞ terörüyle ya da Suriye rejiminin zulmüyle değil, demokrasiyle tanışmış olurdu.

Son 5-6 yıl içinde sadece İsrail’in güvenliği için dizayn edilmeye çalışılan Ortadoğu coğrafyasına karşı bizim onurlu direnişimizi bulursunuz. Biz doğru bildiğimizi yaptığımız için bugün Filistin’de pek çok evde Filistin ve Türk bayrağı var. 7 Haziran'da seçim akşamı Filistin'den ya size bir şey olursa, bize ne olur diye ağlayan telefonlar geldi."


‘SİLAHLARIN KAYNAĞINI KURUTURUZ’


PYD’ye verilen silahların Türkiye’ye yönelmesine karşı çıktıklarını söyleyen Davutoğlu, “DEAŞ nasıl Arap olmakla ilgili değildir, PYD de Kürt olmakla ilgili değildir. Bizim meselemiz Kürtlerle alakalı değil, Türkiye’nin huzurunu bozmak isteyen gruplarla ilgili. Türkiye’de silahlar susmuş olsa, PYD’ye bakışımız farklı olurdu. PYD’nin elindeki silahlar PKK’ya gidiyorsa o gidiş koridorunu kapatırız. Türkiye’ye yönelecek her namluyu kırarız. O silahların kaynağını da kuruturuz. Aynı şekilde Nusra, DEAŞ’a karşı çarpışıyor. DEAŞ’a karşı saldırıyor diye Nusra’ya destek mi olacağız?” diye konuştu.

“Suriye’nin toprak bütünlüğünün önemi kaldı mı?” sorusuna cevap veren Davutoğlu, “Türkiye olarak biz her zaman uluslararası hukuka riayet ederiz. Fiilen bakıldığında Suriye rejimi Suriye’nin yüzde 14’ünü kontrol ediyor. Eğer birileri Suriye’yi Doğu Akdeniz’deki üs mücadelelerine kurban edecekse, çok yazık olur” dedi.