ÇANAKKALE'nin Bozcaada İlçesi'nde gerçekleştirilen 2'nci Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali'nde (BIFED), 'Fethi Kayaalp' ve 'Gaia Öğrenci' ödülleri sahiplerini buldu.
İkinci yılında 45 ülkeden 180 belgeselin başvurduğu BIFED'de, Fethi Kayaalp Büyük Ödülü ve Gaia Öğrenci Ödülü sahiplerine verildi. Öncesinde finale kalan son 20 film adanın çeşitli mekanlarında gösterildi. Dört gün süren festival sonunda dün (cumartesi) akşam Bozcaada Halk Eğitim Merkezi'nde ödül töreni gerçekleşti. Salonun tıklım tıklım dolduğu geceye; Bozcaada Kaymakamı Abbas Yeşilkuş, CHP'li Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, CHP'li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Festival Yönetmeni Petra Holzer Özgüven, Festival Direktörü Ethem Özgüven, Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Ülke Diler, festivalin ana sponsoru Demirer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Önder Demirer, ödüllü Sonbahar filminin başarılı yönetmeni Özcan Alper, birçok dizinin senaristliğini yapan Funda Alp, belgesel ve video gazeteciliği yapan Gaye Günay, Kanada'nın Concordia Üniversitesi'nden Liz Miller, Yunanistan'ın Ionnina Üniversitesi'nden Maria Chalkou, Suriyeli yönetmen ve yapımcı Mano Khalil, Taksim Dayanışması üyesi Mücella Yapıcı da törene katıldı. Ayrıca, yurt dışından gazeteciler ve ekolojistler de ödül töreninde yer aldı.
"İLÇE HALKI FESTİVALİ SAHİPLENDİ"
BİFED'in Başkanı da olan Bozcaada Belediye Başkanı Yılmaz, "İlçe halkı festivali sahiplendi" ded. Bozcaada'nın doğasıyla ve tarihiyle özel bir yer olduğunu belirten Başkan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Toplumsal huzur ve toplumsal barışa ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde bu festival bize bir şey hatırlattı. Biz biriz, biz birlikteyiz. Ülkemizde yaşananlardan dolayı üzgünüz ama umutsuz değiliz. Kırgınız ama çaresiz değiliz. Etkilendik ama pes etmiş, korkmuş değiliz. Yaşanacak bir Türkiye için o sabahı sabırsızlıkla bekliyoruz. Yaşama, geleceğe ve kendimize olan inancımız tam. Sanata da sahip çıkacağız yeşile de. Ağaca da sahip çıkacağız nehre de. Kültüre de sahip çıkacağız geleceğe de. Biz güzel olan her şeyi seviyoruz. Biz artık ölümleri değil barışı konuşmak istiyoruz. Silahları değil gülün dikenini konuşmak istiyoruz. Biz var oldukça bir tek başak tanesi susuz, bir tek zeytin dalı yalnız kalmayacak. Söz veriyoruz."
Festival ödüllerini açıklamak üzere juri adına açıklama yapan Funda Alp ise, "Öncelikle Türkiye'deki nadir sansürsüz festivallerden biri olduğu için teşekkür etmek istiyoruz. 10 Ekim'de Ankara'da katledilenlerin cesaretlerine saygımızı sunmak istiyoruz. Onlar hepimizin ortak geleceğini, onlar hepimizin özgürlüklerini ve haklarını savunuyorlardı. Dileriz ki bu dünyada yaşamı savunduğu için kimse öldürülmesin ve herkes özgürce yaşayabilsin" dedi.
Ardından dereceye giren eserler açıklandı. Fethi Kayaalp Büyük Ödülleri'nin birincisi Şili'den Surire, ikinci Fransa'dan Ben Halkım, üçüncülüğü İtalya'dan Günaydın Taranto, Jüri Özel Ödülü'nü Türkiye'den Cibik filmleri aldı.
Gaia Öğrenci Ödülleri'nde dereceye giren belgeseller sırasıyla; Birleşik Krallık ve Fransa ortak yapımı Takımada, Mansiyon ödülü Türkiye'den Çoban adlı filme gitti.
Gecede ödüllerin sahiplerini bulmasının ardından büyük ödülü alan 'Surire' belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi.

FOTOĞRAFLI