Adana’da, yakalandığı kemik kanseri yüzünden bir bacağını kaybeden 19 yaşındaki Dilan Çelik, protez bacak alabilmek için öğretmenlerinin başlattığı yardım kampanyasına destek bekliyor.
Seyhan ilçesinin Barbaros mahallesinde yaşayan Dilan Çelik, 17 yaşındayken sol bacağındaki ağrı sebebiyle doktora gitti. Mücadele edeceği zorlukların henüz farkında olmayan genç kız, Mayıs 2014’te bacağında bir kitle olduğunu öğrendi.
Doktorlar, oldukça büyük kitlenin ne olduğunun belirlenmesi için Dilan’ın bacağından parça aldı. Tetkiklerden sonra kitlenin, kemik tümörü (osteosarkom) olduğu ortaya çıktı ancak bu hastalık doktorlar tarafından genç kızdan gizlendi. Hastalığın ilerlediği ve geç teşhis edildiği zamanla Dilan’a bildirildi.
Dilan, doktorların kendisi hakkında aralarında konuşurken duyduğu ‘osteosarkom’ terimini internette araştırdıktan sonra kabul etmesi zor gerçekle tanıştı. O anı ‘şok’ olarak nitelendiren Dilan Çelik, doktorların bir süre kemoterapiyle tümörü küçültmeye çalıştıklarını anlattı. Sonra bacağına takılan platinle hayatını sürdüren Dilan, 1 yıl sonra tümörün tekrarlaması nedeniyle bacağının kesilmesi gerektiğini öğrenince daha ağır bir şok yaşadı.
ÖĞRETMENLERİ EVDE EĞİTTİ
Lise eğitimi tehlikeye düşen Dilan, eğitim gördüğü Adana Seyhan Fatih Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Özgür Mercan’ın girişimleriyle, Eda Kavuncuoğlu ve Nazan Raim isimli öğretmenleri tarafından evinde eğitilmeye devam etti. Bacağı kesildikten sonra yaşadıklarını gözlerinin içi gülerek anlatan Dilan, tedavi sürecini ve hayallerini şöyle anlattı:
“Bu süreçte bana en çok desteği ailem verdi. Kemoterapi çok zorlu bir süreçti; 20 güne yakın yemek yiyemedim, damardan beslendim. Ağzımda enfeksiyon oldu. Allah kimseye yaşatmasın ama hep güldüm. ‘Sabır’ dedim; her şey geçecek sonuçta. Annem ve babam, bunun Allah’tan gelen bir şey olduğunu söyledi, ben de direndim. Yaşıyorum yani, inşallah atlatacağım.”
MALİ MÜŞAVİR OLMAK İSTİYOR
Dilan Çelik’in okul müdürü Özgür Mercan ve öğretmenleri Eda Kavuncuoğlu ile Nazan Raim, yaşadığı tüm zorlu süreçte Dilan’a sahip çıkmaya devam etti. Dilan’ın yaşıtları gibi sağlıklı bir şekilde üniversiteye gitmesini isteyen öğretmenleri, ailesinin durumu yeterli olmayan Dilan’a 45 bin liralık protez bacak alınabilmesi için Adana Valiliğinin onayıyla bir banka hesabı açtırdı ve yardım kampanyası başlattı. Kampanyaya çok sevindiğini anlatan Dilan Çelik, “İnsanlar yürümem için bana destek veriyor. Doktorlar tedavinin iyiye gittiğini söylüyor. Kanser henüz geçmemiş ama inşallah geçecek. Kampanya sonucu yeterli para birikir ve protez bacak alabilirsem ilk hedefim öncelikle doğru düzgün yürüyebilmek. Sonra üniversiteye gidip mali müşavir olmak istiyorum, bu derste başarılıyım” diye konuştu.
“HER KIŞIN BİR BAHARI VARDIR”
Çeşitli hastalıklarla mücadele eden insanlara seslenen Dilan, “Hayat yaşamaya değer. Sabredin, güçlü olun. Her zorluğun bir sabahı, her kışın bir baharı vardır. Geçecek inşallah. Bu süreçte beni en çok ayakta tutan ailemin, öğretmenlerimin ve doktorlarımın desteği oldu. Herkes destek verdi. Onlar için güçlü olmak zorundayım” ifadelerini kullandı.
Dilan’ın koltuk değneklerinden kurtulup alınacak protezle hayata daha umutla bakabilmesi için Adana Valiliğinin onayıyla açılan hesap bilgileri şu şekilde:
Ziraat Bankası Hesap No: 68480240-5001 1231 - Stad/Adana Şube
IBAN: TR 2700 0100 1231 6848 0240 5001