İstanbul, 5 Kasım () - Turizm sektörü, 2015 yılında yabancı turist girişlerindeki azalmanın yanında, yerli turist seyahatlerinde ve harcamalarındaki azalmanın da olumsuz etkisini yaşıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı Yurtiçi Turizm verilerine göre, Nisan - Haziran döneminde yerli turistlerin toplam seyahat sayısı yüzde 17 düşerken, konaklamaların yüzde 90'dan fazlası, akraba, arkadaş evlerinde yapıldı.

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan II. çeyrekte, yurtiçinde ikamet eden 10 milyon 272 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 17 azalarak 13 milyona geriledi.

Seyahatler en çok yakınları ziyaret amaçlı

TÜİK verilerine göre, yakınları ziyaret amacı ile yapılan seyahatler yüzde 65 ile ilk sırada yer alırken, sağlık için seyahat edenlerin oranı da yüzde 7.7 olarak belirlendi. Gezi, eğlence, tatil amaçlı seyahatlerin payı ise yüzde 17 düzeyinde kaldı.

Seyahate çıkanlar en çok arkadaş, akraba evinde kaldı

Bu çeyrekte seyahate çıkanlar toplam 80 milyon 132 bin gecelemenin 59 milyon 582 binini “arkadaş, akraba evinde” geçirdi. Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 9 milyon 194 bin geceleme ile “kendi evi” yer alırken, “otel” 6 milyon 335 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.

Böylece, toplam gecelemenin 92.1'i akraba, arkadaş ve kendi evinde geçirilirken, turizm sektörüne kalan geceleme oranı ise yalnızca yüzde 7.9 düzeyinde kaldı.

Seyahate çıkanlar daha az harcadı

Yerli turistlerin, yurtiçinde yaptıkları seyahat harcamaları 2015 yılı II. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6.7 azalarak 4.38 milyar liraya düştü.

Yurtiçi turizm harcamasının 4 milyar lira ile yüzde 91.6’sını kişisel, yüzde 8.4’ünü de paket tur harcamaları oluşturdu. Bu çeyrekte seyahate çıkanlar kişi başına ortalama 336 lira harcadılar.

(Tablo)