Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), dünyada bir ilke imza atarak, araçların hız denetimlerinde hataları sıfıra indiren uygulamayı hayata geçirdi. İlk pilot uygulaması SDÜ Batı Yerleşkesi'nde yapılan elektronik kimlikli trafik denetleme sistemi, gerçek trafik koşulları altında test edildi.
ÖNCEDEN TESPİT EDİLİYOR

SDÜ Mühendislik Fakültesi Doktora Öğrencisi Mustafa Geçin, "Günümüzde kullanılan radar araçlarındaki görevli personel kendilerine yaklaşmakta olan araçların kimlik bilgilerini önceden öğrenip veri tabanına sorgulama imkanına sahip değil. Bizim projemizle araçların içine yerleştirilecek olan elektronik kimliklerden aldığımız sinyaller neticesinde araçların kimlik bilgilerini tespit ediyoruz.
Polis böylece kimlik bilgilerini önceden alıp sadece durdurması gereken aracı durduracak" dedi. SDÜ Mühendislik Fakültesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Çömlekçi ise, "Bu kimlik sanki aracın DNA'sı gibi. Sürücülerin bilmediği, denetim noktalarında okuyucular tarafından denetleniyor.
Yani araç okuyucunun önünden geçerken aracın DNA kimlik bilgileri alıcı tarafından alınarak özel bir sistemle polisin sistemi üzerine kaydediliyor. Böylece trafik denetim sistemi daha hatasız oluyor. Günümüzde kullanılan radar sistemleri bazı koşullarda yanlış bilgi vermektedir. Oysa bizim projemizle bu hatalar sıfıra iniyor" diye konuştu.
TAMAMEN TÜRK MALI

Trafik radarlarının alımında tamamen dışarıya bağımlı olduğu düşünüldüğünde bu sistemin ülke bütçesine katkı sağlayacağının altını çizen Çömlekçi, "Bir radar aletinin 50 bin liraya mal olduğu belirtiliyor. Bu sistemin tamamen yerel imkanlarla yapılması çok güzel. Böyle bir projenin SDÜ'den çıkması da ayrıca güzel. Patentinin alınması çok güzel. Yurt dışı araştırmalarında dünyada böyle bir çalışma olmadığı gözlendi" dedi.