Muhammet KAÇAR/ARHAVİ (Artvin), () - ARTVİN’in Arhavi İlçesi'nde, Rize İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez ‘ÇED olumlu’ raporu iptal edilerek durdurma kararı verilen Kavak HES projesi inşaatına, ‘Risk önleme’ çalışması adı altında devam edilmesi yöre halkının tepkisine neden oldu. İnşaat sahasına yürüyen vatandaşlar görevlilerle tartıştı, çalışmaların durdurulmaması halinde müdahalede bulunacakları uyarısı yaptı. Çevrecilerin nöbete başladığı bölgede Jandarma ekipleri de önlem aldı.
Kamilet Vadisi'nde 3 yıl önce yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesi için ikinci kez verilen, ‘ÇED Olumlu’ raporu Rize İdare Mahkemesi’nin kararı ile 10 Temmuz tarihinde iptal edildi. 7 ayrı noktada hukuka aykırılık tespit edilen 'ÇED olumlu' raporunun, 'ÇED yönetmenliğine uygun hazırlanmadığına' vurgu yapılan mahkeme kararında çalışmaların durdurulması istendi. Ancak enerji şirketi, Cihani Deresi üzerindeki Kavak Hidroelektrik Santral inşaatının regülatör sahasında, ‘risk önleme’ adı altında çalışmalarını sürdürdü.
Bu sabah şantiye sahasına yürüyerek çalışmaları durdurmak isteyen Arhavi Doğa Koruma Platformu üyelerinin yolu Jandarma ekiplerince kesildi. Şirket yetkilileri ile tartışan platform üyeleri çalışmaların durdurulmasını istedi, aksi takdirde çalışmalara engel olacaklarını söyledi. 
“DERELER İÇİN TEK RİSK TALANCI HES ŞİRKETİDİR”
Jandarmanın şantiyeye girişine izin vermediği grup basın açıklaması yaptı. Arhavi Doğa Koruma Platformu adına yapılan açıklamada, mahkemenin ikinci kez verdiği durdurma kararına rağmen inşaatın sürdüğü belirtilerek, “Pazartesi gününden itibaren hukuki hiçbir dayanağı olmayan bu proje derelere inilerek engellenecektir. Mahkeme kararlarına uymayanlar ve mahkeme kararlarını uygulatmakla görevli kurumların yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bu davaların sonuna kadar takipçisi olacağız. Yağma yok. Çevirdikleri dalaverelerin hepsinin farkındayız. Bir takım risklerinden ve tehlikelerden bahsedilerek inşaatın kısa bir süre daha devamı için izin istendiği yönünde duyumlar almış bulunuyoruz. Derelerimiz ve vadilerimiz için tek risk ve tehlike, talancı HES şirketidir. Bundan sonra burada yaşanacak her türlü olaylardan yetkililerin sorumlu olacağını duyuruyoruz” ifadelerine yer verildi.
Grup daha sonra Kamilet Vadisi üzerindeki gözlem noktasında nöbet tutmayı sürdürdü.

FOTOĞRAFLI