Anadolu’yu manevi ışıklarıyla aydınlatan Somuncu Baba ve Hulusi Efendi, Darende Belediyesi ve Hulusi Efendi Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği organizasyonla anılacak.
Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, 1991 yılından bu yana geleneksel olarak yapılan anma töreninin bu yıl belediye ve vakfın ortak düzenlediği bir organizasyonla Ramazan Bayramı’nın ikinci günü Darende’deki Somuncu Baba Külliyesinde gerçekleşeceğini söyledi.
Yıldırım Beyazıt döneminde yaşayan ve asıl ismi Şeyh Hamid-i Veli olan Somuncu Baba ile yüzyılımızın en önemli manevi karakterlerinden Osman Hulusi Efendi’nin Darende’den Anadolu ve tüm dünyayı aydınlatan bir meşale olduğunu belirten Eser, Allah dostlarının örnek alınacak yüksek şahsiyetler olduğunu belirtti.
Hakk dostlarının, içinde bulundukları şehirler için rahmet ve bereket vesilesi olduğunu kaydeden Eser; “Darende olarak çok şanslıyız kadimden beri çok şükür Allah dostları bu diyarı mekan tutmuş, onların manevi ışıkları tüm Osmanlı coğrafyasını aydınlatmıştır. Peygamber vârisi olan Hakk dostları, iyilik, insan eğitimi ve davranış mükemmelliğinin zamanlara yayılmış zirveleridir. Toplumun bütün kesimlerine rahmet saçan bir şefkat ve muhabbet menbaı, gönülleri bütün mahlûkâtı kucaklayan bir dergâhtır. Toplum için sanki bir manevî rehabilite merkezidir. Ayrıca onlar, îmân ehli için bir mıknatıs gibi câzibe merkezi hâlindedirler” dedi.
Somuncu Baba’nın yaktığı manevi ocağın günümüzde örnek hizmet ve çalışmalarla tütmeye devam ettiğini dile getiren Eser; “Bu yıl anma merasimi bayram coşkusuyla birleşmiştir. Allah dostlarını anacağımız gönül sofrasına tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz” dedi.
Anma merasimine TBMM Başkanı İsmet Yılmaz başta olmak üzere önemli isimlerin katılmasını beklediklerini ifade eden Eser, etkinlikler kapsamında kültürel bir dizi programın yer aldığını sözlerine ekledi.