Özgür ALTUNCU-Taner YENER-Gülseli KENARLI/İSTANBUL,()  Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda partililer yaptığı kahvaltısı sonrasında bir açıklama yaptı. Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'de seçim bölgeleri dışında, ayrı bir siyasi realite var ki o da, iller var, bir de Türkiye var, iki katman gibi. Ama arada bir katman var ki oda İstanbul siyaseti. Yani illerdeki yerel siyaset ile, Türkiye siyasetinin en önemli katman İstanbul siyasetidir. 91 vilayetimizin hemen hemen hepsinde vatandaşlarımız yaşar ve 81 vilayetin sanki ruhu, özü, kanaatleri İstanbul'a yansır ve İstanbul'daki kanaatlerde sanki 81 vilayete yansır. bir siyasi hareketin İstanbul'da başarılı olması için, Türkiye'de başarılı olması mümkün olmadığı gibi, İstanbul'u ihmal eden siyasi hareketin Türkiye'de de başarısızlığa uğraması kaçınılmazdır. Onun için Ak Parti Hareketi olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın Büyükşehir Belediye Başkanlığından bu yana İstanbul siyasetimin önemli noktasıdır ve önümüzdeki seçimlerde de İstanbul'da göstereceğimiz performans, İstanbul'daki siyasetin seyri Türkiye'yi etkileyecektir. O bakımdan kampanya süresince de illerdeki toplantılar, mitingler dışında, Ankara'da ki devlet ve hükümet görevleri dışında zamanımı İstanbul'da geçirmeye devam edeceğim. Konya milletvekili adayı olmakla birlikte herkes bilir ki ben aynı zamanda İstanbulluyum. Bütün hayatımın her safahatı İstanbul'un sokaklarında..." dedi.
Başbakan Davutoğlu, "İstanbul'da gördüğüm kararlılıktan büyük bir heyecan duyuyorum. İnşallah 1 Kasım'da çok güçlü ve gür bir sesle tekrar iktidar olmanın mutluluğunu yaşayacağız. Ülkemizin her köşesi bizim için eşittir. Konya'da duyduğum heyecanı, İstanbul'da, Samsun'da, Erzurum'da, Diyarbakır'da, Hakkari'de Edirne'de her yerde görüyoruz. İnşallah güzel bir kampanyayla, barış içinde, huzur içinde, herkesin birbirine saygılı olduğu, kimsenin kimseyi kırmadığı, halkımızı rahatsız eden görüntü kirliliğinin oluşmadığı, güzel bir kampanyayla 1 Kasım'da halkımızın huzuruna varırız ve güzel bir netice alırız diye umuyorum. Tekrar bu seçim döneminin ülkemize ve İstanbul'a hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"SURİYE KRİZİ BİR ÜLKE KRİZİ OLARAK BAŞLADI"
Davutoğlu, bir gazetecinin Rusya ve Türkiye arasındaki son durumu sorması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bunu daha önce bir televizyon programında açıkladım. Ayrıca ortaya çıkan gelişmelerin doğurduğu durum sebebiyle pazartesi gecesi Samsun mitingi dönüşü gece geç saatlerde, neredeyse sabahın ilk saatlerine kadar Suriye'deki durumu, Suriye'deki sınır ihlallerini, hem de terörle mücadelede geldiğimiz aşamayı gözden geçirdiğimiz, bütün güvenlik birimlerinin katıldığı bir toplantı yaptık. O toplantıda bazı kararlar aldık. Silahlı kuvvetlerimize ve sınır güvenliği bağlamında ilgili bütün birimlerimize ayrıca, terörle mücadele bağlamında da İçişleri Bakanlığımıza, Emniyet Müdürlüğümüze gelişmelerle irtibatlı olarak ilgili talimatlar verilmiştir. Her şeyden önce şunu ifade edeyim; Suriye krizi bir ülke krizi olarak başladı, bir ülkenin kendi içinde halkına karşı zalimce davranan bir yönetimin, ortaya çıkardı bir kriz olarak... Sonra terörün örgütlerinin de müdahil olduğu, terör örgütlerinin de oluşturduğu bir tehditle birlikte, bir bölgesel krize dönüştü."

(FOTOĞRAF)