RİZE (AA) - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesince (RTEÜ) 23-25 Ekim'de "Uluslararası Din ve şiddet Sempozyumu" gerçekleştirilecek.

RTEÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Karaman, üniversite kampüsünde düzenlediği basın toplantısında, sempozyuma 45 akademisyenin konuşmacı olarak katılacağını, İslam coğrafyasında yaşanan çatışmaların yanı sıra dünyada oluşturulmak istenen İslam ve şiddet ilişkisinin ele alınacağını belirtti.

Amerika'da 11 Eylül 2001 yılında İkiz kulelere yapılan saldırının ardından bilinçli olarak Müslümanlar ve İslam dünyasının terörizm ve şiddetle irtibatlandırıldığını ifade eden Karaman, "Bu şekilde dünya üzerinde İslam dinine yönelik politika oluşturulmak isteniyor. Bizler yüzyıl savaşlarının, batı dünyasının savaşları olduğunu biliyoruz. Sempozyumda bu konuyu seçmekteki amacımız buydu. Bugün İslam dünyasında kan ve gözyaşı var. Bu bizim coğrafyamızda daha da aktif yaşanıyor. Umarım bu sempozyum ve benzer sempozyumlar Müslümanlardaki bu bilinci ve şuuru, dünyayı doğru anlamayı, dünyayı doğru okumayı sağlar ve onlara katkı sunar" dedi.

Karaman, Müslümanların hem Türkiye hem de dünya ölçeğinde dünya tarihini iyi irdelemesi ve tanıması gerektiğini vurgulayarak, "Tarihi ve dünya tarihini iyi bilmek gerekir. Tarihte ibret alındığı zaman tekerrür yoktur. Bu sempozyumla insanlara bilinç ve şuur kazandırmayı amaçlıyoruz. Bir diğer amacımız tüm Müslümanların aralarındaki sorunları büyümeden çözmeleri, birlik ve bütünlüğü oluşturmalarına katkı sağlamaktır" ifadesini kullandı.

İslam dininde insan öldürmenin yeri olmadığını aktaran Karaman, şunları kaydetti:

"İslamda kesinlikle kişilerin öldürme yetkileri yoktur. Kişi bir başka insanın canına kıyamaz. Maalesef insanlar öyle bir hale getirildi ki ölen de Yaradan adına öldüğünü söylüyor, öldüren de Yaradan adına öldürdüğünü söylüyor. Burada bir problem var. Hepimiz biliyoruz ki bunlar dünya ölçeğinde planlar ve yönetiliyorlar. Dün de böyleydi, bugün de böyle, yarın da böyle olacak. Dünyada hep bir çatışma vardı ve bu devam edecektir. Maalesef İslam dünyasında yoğun şekilde sürmektedir. İnşallah en kısa zamanda sona erer ve Müslümanlar birlik ve beraberlik içerisinde yaşamaya devam ederler."