Ahmet AKKUŞ/ NUSAYBİN,(Mardin),() - MARDİN'in Nusaybin İlçesi'nde 'öz yönetim' açıklaması yapan Belediye Eş Başkanı Sara Kaya ile HDP ve DBP'li yöneticilerin de aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 3'ü tutuksuz 9 kişi Mardin'de görülen 2'inci duruşmada, adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
Nusaybin'de 'öz yönetim' açıklamasıyla geçtiğimiz ağustos ayında, aralarında DBP'li Belediye Eş Başkanı Sara Kaya ile birlikte HDP ve DBP ilçe yöneticilerinin de bulunduğu 9 kişinin yargılandığı davanın 2'inci duruşmasına Mardin 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşma nedeniyle adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, salonda Sincan Cezaevi'nden bulunan HDP Nusaybin İlçe Eş Başkanı Sabiha Akgündüz, DBP Nusaybin İlçe Eş Başkanı Zeynep Algan, Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya, Kırıkkale Cezaevi'ndeki Muhsin Aksan, Salih Cebe, Erhan Dinç ile tutuksuz yargılanan Ramazan Artan, Nazlı Duman, Faysal Dağ ve HDP Mardin Milletvekilleri, Mardin Büyükşehir Belediyesi, DBP'li bölge belediye eş başkanları, DBP, HDP Mardin il ve ilçe yöneticileri, avukat ile çok sayıda kişi hazır bulundu. Savcılık, tüm sanıklar hakkında 'PKK/KCK'nın talimatıyla devletin bağımsızlığını zayıflatmayı ve birliğini bozmaya yönelik eylemde bulunduğu' iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 'Örgüt üyesi olmak' iddiasıyla 5 ile 10 yıl arasında hapis cezası talep etti. Duruşmada tüm tutuklu ve tutuksuz sanıklar tercüman eşliğine Kürtçe verdikleri savunmalarının ardından avukatlar da sözlü ve yazılı savunma yaptı. Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, duruşmaya kısa bir ara verdi. Verilen aranın ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti, 9 sanık hakkında, savcının mutalası sonrasında adli kontrol çerçevesinde serbest bırakılmalarına karar verdi. Sanıkların 'Örgüt üyeliğine' ilişkin davaları ise Aralık ayına ertelendi.
Mahkeme sonrasında avukatlar adına konuşan Mezopotamya Hukukçular Derneği Eş Başkanı Av. Zuhat Bilen, "Davanın sonucu her ne kadar bizi sevindirmişse de, bir o kadar da bizi üzen bir dava oldu. Çünkü baştan beri olmaması gereken bir davadır. Bu yargılama göz önüne alındığında, bu davaların ne kadar temelsiz olduğu anlaşılması gerekir. Sadece bir basın açıklamasından, bunların yaratılması doğru bir tutum değildir. Kısmen de olsa bunlar artık çürütülmüştür. Zira burada bir halkın kendi kendini yönetme talepleri bu tür davalarla bastırılmak istenmektedir. Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Hukukun adeta rafa kaldırıldığı bir süreçten geçiyoruz. Şuan müvekkillerimiz 'Örgüt üyeliği' ile yargılanacaklar. Ama bunun da hiçbir temel dayanağı yok. Sadece bir basın açıklamasına dayandırılarak bu yapılıyor" dedi.

FOTOĞRAFLI