Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları insanlar kadar hayvanları da bunaltıyor.
Bursa’nın İnegöl ilçesinde, sokak köpekleri ve kediler, çöl sıcaklarında çareyi su birikintilerine girmekte buluyor. Parkların sulanması sırasında oluşan su birikintileri, kedi ve köpeklerin açık hava havuzu oluyor. Su ihtiyaçlarını buradan karşılayan sokak hayvanları, suda yatıp yuvarlanarak sıcaktan korunmaya çalışıyor. Zaman zaman bu keyfi paylaşmak istemeyenlerin verdiği kavga ise görenleri şaşırtıyor. Hayvanlar aleminin en şanslıları ise hiç şüphesiz kuşlar. İnegöl’ün muhtelif kavşaklarında bulunan fıskiye kenarlarını mesken tutan kuşlar, serin duşun keyfini çıkarıyor.
AT HORTUMLA SERİNLEDİ
Alanyurt’ta otlaması için bırakıldığı alanda sıcaktan bunalan at ise hortumla serinledi. Elle ve hortumla su içirilen ve yıkanan at, serinlemenin tadını çıkardı. Elbette her hayvan, bu at veya parklarda oluşan su birikintilerinde serinleyen hayvanlar kadar şanslı değil. Isı çarptığı fark edilmeyen sahipsiz hayvanların bazıları ise bir köşede ölüyor.
İnegöl Doğal Hayatı Koruma Derneği (İDOHA) Başkanı Nilay Parlar Ateş, sahipli hayvanlara da sıcakta uzun yürüyüş yaptırılmaması, güneş alan bir yerdeki kulübede veya otomobilde bırakılmamasını istedi. Isı çarpan hayvanların ateşinin 39 ile 42 dereceye kadar yükseldiğini, çok hızlı soluk alıp vermeye başladıklarını ve baygınlık geçirdiklerini anlatan Ateş, "Bu durumdaki bir hayvanın gölgeye alınıp üzerine hortumla su tutarak veya su dökerek serinletilmesi gerekir. Ardından bir veterinere ulaştırılması lazım" dedi.