BODRUM'da fırtınanın etkisini kaybetmesini fırsat bilerek Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na geçmeye çalışan kaçakların bindikleri 3 lastik botun motoru, daha kıyıdan 100 metre uzaklaşmadan bozuldu. Tamir etmelerin rağmen motorları yine bozulan botlardaki Suriyeli 80 kaçak göçmeni Türk Sahil Güvenlik ekipleri kurtardı. Kürek çekerek gitmeye çalışan ve batma tehlikesi geçiren 5 lastik bottaki Pakistan ve Afganistan uyruklu kaçaklar ise karaya dönmek zorunda kaldı.
Bodrum'da 5 gündür devam eden fırtınanın gece yarısında etkisini yitirmesini fırsat bilen kaçak göçmenler, Yunanistan'ın İstanköy Adası'na geçmek için Bitez, Akyarlar ve Turgutreis Mahalleri sahillerine akın etti. Taksi ve minibüslerle sahile gelen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriye, Pakistan ve Afganistan uyruklu kaçaklar lastik botlarla denize açıldı. Suriyeliler, motor taktıkları lastik botları tercih ederken, maddi durumu iyi olmayan Pakistan ve Afanistan uyruklu kaçaklar ise kürek çekerek, umut yolculuğuna çıktı.
Ancak 3 ayrı bottaki Suriyeli kaçak göçmenler, hayal kırıklığına uğradı. Bindikleri botların kalitesiz ve ucuz motorları daha kıyıdan 100 metre uzaklaşmadan bozuldu. Kaçak göçmenlerin, yaklaşık 2 saat boyunca uğraşıp tamir ettiği motorlar, çok fazla gidemeden yine arıza yaptı. Kaçak göçmenler arasındaki adının Rescani olduğunu söyleyen 45 yaşındaki Halepli doktor, "Bu motorlara 5 bin dolar ödedik. Ancak, ucuz ve kalitesizlermiş. Kandırıldık. Eşim ve iki çocuğumla çıktığımız bu yolculukta perişan olduk" dedi. Suriyeli 80 kaçak göçmen Sahil Güvenlik tarafından yakaladı. Karaya çıkartılan kaçaklara insani yardım yapıldı.
"BU BOTLARLA 500 METRE GİDİLMEZ"
Kaçakların durumunu endişe içinde izleyen kaptan Metin Şahin ise "Kaçakların botlarına taktığı bu motorar çok güçsüz ve zayıf. Piyasada 2 bin liraya alınabilir. Bir süre sonra şişme yapıyor ayrıca bu büyüklükteki botları ve bu kadar insanı taşıması mümkün değil. Organizatörler bu insanları bile bile ölüme gönderiyor, bu botlarla 500 metre gidilmez. Ayrıca süpermarketlerden göçmenlere yönelik kesinlikle bot satışının yasaklanması gerekir, insan hayatı bu kadar ucuz olmamalalı. Bu kalitesiz botlar, en ufak bir temasta patlıyor veya denize açıldıktan bir süre sonra hava kaçırıp su almaya başlıyor" dedi.
KÜREKLE GİTMEYE ÇALIŞAN 5 BOT GERİ DÖNDÜ
Kürek çekerek İstanköy Adası'na geçmeye çalışan Pakistan ve Afganistan uyruklu kaçakları taşıyan 5 lastik bot ise kıyıdan açılmalarından bir süre sonra fırtınanın tekrar başlaması üzerine su alıp, batma tehlikesi geçirdi. Bunun üzerine dönmek zorunda kalan kaçaklar, botlarını da sırtlarını alıp, başka bir zaman tekrar denemek için sahilden uzaklaşıp, karayoluna çıktı.
Kaçakların yaşadıkları bu anlar Türkler'in yanı sıra İngiliz, Alman, Danimarka ve Suudi Arabistanlı basın mensupları tarafından tarafından saniye saniye görüntülendi.

FOTOĞRAF