İzmir Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Cezaevi ve Gözaltı Birimleri İnceleme Komisyonu, şikâyet üzerine Mayıs 2016’da Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi’ni ziyaret etti. Erkek tutuklu ve hükümlülerin kaldığı cezaevinde, mavi cüzdan taşıdıkları için LGBTİ (lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel, interseks) bireylerin de bulunduğu öğrenildi.



Komisyon, hormon tedavilerini tamamlayamadan cezaevine girdikleri için pembe nüfus cüzdanına sahip olmayan transseksüellerin koğuşta diğer bireyler tarafından cinsel ve sözel şiddete maruz bırakıldığını iddia etti.

Habertürk'ün haberine göre LGBTİ bireylerin 1 yılı aşkın süredir bu cezaevinde tutulduğunu söyleyen İzmir Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu Cezaevi ve Gözaltı Birimleri İnceleme Komisyonu üyesi Avukat Nuriye Kadan, “Lezbiyen, gay, trans bunların hepsi farklı şeyler. Bunları tek bir kategori gibi düşünüp aynı cezaevinde aynı koğuşa koyduğumuzda, kendini kadın hisseden biriyle erkek hisseden birini aynı koğuşa koymuş oluyorsunuz. Cezaevi yetkililerine bunu anlattığımızda durumun farkında olmadıklarını gördük. Biz uyarınca ‘Onları hemen ayrı koğuşa alalım’ önerisini getirdiler. İdari yapının neyin ne olduğunu bilip ona göre davranması gerekiyor” dedi.

Cezaevinde, 16 LGBTİ birey olduğu ancak koğuş değişikliğinin henüz yapılmadığı ve yazışmaların beklendiği öğrenildi.


Habetürk