İZMİT(Kocaeli), ()- İZMİT Körfezi’nde 'Mavi Bayraklı' plaj bölgeleri dahil geniş bir bölümünde kısa süre önce  ortaya çıkan kırmızı renkli köpüklenmenin nedeni tartışmayı beraberinde getirdi. Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, bunun kirlilikten kaynaklanan 'Alg patlaması' olduğunu belirterek sağlık açısından kesinlikle denize girilmemesi çağrısında bulundu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın ise, denizin kendini temizlediğini, belirlenen plaj bölgelerinde rahatlıkla denize girilebileceğini söyledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Mavi Bayrak aldığı Karamürsel’deki Altın Kemer Plajı’nın bulunduğu bölge geçen hafta kırmızı renkli bir köpük tabakasıyla kaplandı. Kocaeli Çevre Mühündesleri Odası, bu gelişme üzerine İzmit Körfezi’nin hiçbir yerinde denize girilmemesi gerektiğini, bu tür değişimin kirlilikten kaynaklandığını bildirdi.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın bugün düzenlediği basın toplantısında Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi’nin yaptığı "Körfeze ayağınızı bile sokmayın" açıklamasının altyapısı olmayan talihsiz bir açıklama olduğunu öne sürdü. Büyükakın, "Halkımız Ramazan Bayramı ve yaz boyunca gönül rahatlığıyla İzmit Körfezi’nde belirlenen plajlarımızda denize girebilir" dedikten sonra şöyle devam etti:
"İzmit Körfezi’nde genellikle bahar aylarında tekrarlayan bu olay Marmara Denizi ile birlikte tüm dünya denizlerinin farklı kesimlerinde de gözlemlenmektedir. Alg patlaması olayı sadece İzmit Körfezi’ne has bir durum olmayıp İstanbul (Büyükçekmece), Tekirdağ (Şarköy), Balıkesir (Erdek), Antalya (Konyaaltı), Zonguldak (Alaplı) gibi kıyılar ile Bafa, Sapanca, Büyükçekmece, Çıldır gölleri ve Amerika’nın belirli yerlerinde yaşandığı herkesçe bilinmektedir."
Tahir Büyükakın, bu tür olayın Türkiye’nin en temiz yerlerinde bile ortaya çıktığını, ‘Fitoplakton’ denilen bir canlının aşırı çoğalması ile ortaya bu görüntüler çıktığını belirterek, şöyle konuştu:
"Altınkemer Plajı’nda kesinlikle alg patlaması olmadı. İzmit Körfezi’nin derinliklerinde meydana gelen bu olay, dalgalar ve rüzgarla sahile geldi. Mavi Bayrak, bu kentin markasıdır. Mavi Bayrak almak için 33 kriteri yerine getirmeniz gerekiyor. Bu kentin markasına zarar vermek kimseye fayda sağlamaz. Bu kentte doğup büyümüş, bu kente sevdalı birisi olarak söylüyorum, hiçbir bilimsel değeri olmayan açıklamalarla bu kente zarar vermesinler."

FOTOĞRAFLI