Vali Münir Karaloğlu, "Cumalıkızık’ta yaşayan vatandaşlarımızın, Osmanlı’nın kuruluşundan bu güne taşımış oldukları, örfleri, adetleri, yaşam biçimleri, güler yüzlü misafirperverlikleri, bence en az köyün tarihi ve doğal dokusu kadar önemlidir" dedi.

Bursa’nın en önemli yaşayan simgelerinden olan, 2014 Yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesine giren Cumalıkızık Köyü’ne Etnografya Müzesi açıldı. 700 yıllık Tarihi ile doğal dokusunu bozmadan hala ayakta kalan köyün her bir dönemine ışık tutan eserler bu müzede sergileniyor.

Cumalıkızık köyünün Dünya Kültür Mirası Listesine girdikten sonra yapılan toplantı’da Müze konusunun gündeme alındığını belirten Bursa Valisi Münir Karaloğlu açılış töreninde yaptığı konuşmasında: " Büyükşehir Belediyesi ve Cumalıkızık’ta yaşayan vatandaşlarımızın desteği ile bu gün müzemizin açılışını yapıyoruz. Cumalıkızık’a gelen ziyaretçiler gerçekten 700 yıllık bir köydeki yaşam tarzını, kültürünü, örfünü, adetini bu müzede görebilir.

Cumalıkızık Osmanlı’nın ayakta kalmış, 700 yıllık tarihi ile en önemli köylerinden bir tanesi. Tarihi ve Doğal dokusu var. Ama bana göre bu özelliklerinin yanında en önemlisi Cumalıkızık’ta yaşayan vatandaşlarımızın Osmanlı’nın kuruluşundan bu güne taşımış oldukları, örfleri, adetleri, yaşam biçimleri, güler yüzlü misafirperverlikleri, bence en az köyün tarihi ve doğal dokusu kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Cumalıkızık’lı vatandaşlarımız ne olur bu özelliklerini kaybetmesinler. İnsanlar sadece bu köyde taştan yapılmış binaları veya taştan döşenmiş sokaklarınızı görmeye gelmiyor. Sizi de tanımaya geliyor, sizin yaşam biçiminizi de öğrenmeye geliyor. Sizin örfünüzü, geleneğinizi de öğrenmeye geliyor. Onun için bu müze çok önemli. Köyün tarihteki yaşam biçiminin anlatıldığı bu Etnografya Müzesi onun için önemli. Buranın yaşaması önemli. Ben tekrar emeği olan herkesi kutluyor ve köyden elindeki eserleri bağışlayarak katkı sunan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Açılışın ardından Vali Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve protokol üyeleri ile birlikte müzeyi gezerek bilgi aldılar.