Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Bölgede ciddi bir hareketlilik başladı. Türkiye'nin önceliği şu anda Menbiç'tir, başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerinden bu  konuda Türkiye'ye verilen sözlerini tutmasını bekliyoruz" diye açıklama yaptı. Ankara'nın Menbiç planının hazır olduğu da ortaya çıktı.

10 Mart'tan sonra başlayacağı belirtilen Menbiç operasyonunun detayları ortaya çıktı. Mehmetçik, Çobanbey ve Karkamış hattından sevk edşlecek. Terör örgütü DEAŞ'ın  El Bab'a yeniden saldırma ihtimaline karşı Menbiç operasyonun sınırda bekletilen farklı birliklerle yapılacak. Operasyona 2 bin 500 muhalif de katılacak.

ABD ASKERLERİ 48 SAAT ÖNCE UYARILACAK

Bölgedeki tüm taraflara Menbiç kararlılığını ileten Ankara, Pentagon'un faaliyetlerini de yakından takip ediyor. ABD'lilerle yapılan son görüşmelerde, Menbiç ve çevresindeki ABD askerlerinin varlığından duyulan rahatsızlık muhataplarına iletildi. Suriye PKK'sına yönelik kapsamlı operasyonun başlamasından 48 saat önce ABD askerleri, 'bölgeyi terk etmeleri' yönünde uyarılacak. Güvenlik güçlerine gelen bilgilere göre Münbiç'in güneydoğusundaki Tişrin Barajı çevresinde 91 ABD'li bulunuyor. Bölgedeki istihbarat personelinin ise en fazla 20 kişi olduğu düşünülüyor. Diğer ABD askerlerinin ise büyük ölçüde Kobani-Kamışlı hattında olduğu biliniyor.

17 NOKTA BELLİ

İstihbarat birimleri Menbiç'teki PYD- PKK hedeflerini belirlemiş durumda. Kasım ayından buyana bölgeden istihbarat toplayan güvenlik güçleri, Suriye PKK'sının bölgedeki cephanelikleri ile askeri amaçlı kullandığı 17 merkezi tespit etti. Menbiç'e operasyon başladığında ilk olarak buraların vurulması bekleniyor. (YENİ ŞAFAK)

Rakka'ya harekât için Donald Trump'ın kararı beklenirken, ABD'nin Menbiç'te PKK'nın yanında pozisyon alma durumunda bile operasyon gerçekleştirilecek. Sürece dair kritik tarih ise 10 Mart. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı için 10 Mart'ta Moskova'ya gidiyor. Burada Rusya Devlet Başkanı Putin'le biraraya gelecek Erdoğan, hem Münbiç hem de Suriye'nin geleceğine dair önemli kararlar alacak. PKK işgalindeki bölgeye yönelik kapsamlı operasyonun, 10 Mart'taki Erdoğan- Putin görüşmesinden sonra başlaması bekleniyor.

Kaynak:Milliyet