TRABZON (AA) - Geçen yıl restore edilen Soğuksu Mahallesi'ndeki Atatürk Köşkü yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da turizmin yükselen bir değer olduğunu söyledi.

Trabzon'u geçen yıl 3 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini dile getiren Gümrükçüoğlu, Soğuksu Mahallesi'ndeki Atatürk Köşkü'nün kente gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken mekanlardan birisi olduğunu ifade etti.

Gümrükçüoğlu, Atatürk Köşkü'nün Kostantin Kabayanidis tarafından 19. yüzyılda yazlık olarak yaptırıldığını belirterek, "Binada büyük ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılmış. Köşkün giriş katında oturma odası, dinlenme odası, yemek odası, misafir odası bulunmakta. Birinci katta çalışma odası, büyük yatak odası, bekleme odası ve toplantı odası vardır. İkinci katta ise küçük oda var" dedi.

Atatürk'ün 1924 yılında Trabzon'a ilk ziyaretinde bu konakta ağırlandığını ifade eden Gümrükçüoğlu, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, kente ilk ziyaretinde Soğuksu Mahallesi'ndeki köşkü görmüş ve beğenmiştir. Daha sonra gerekli çalışmalar sürdürülerek, bina 1930 yılında Trabzon Özel İdaresince tescil edilerek il daimi encümen kararıyla Atatürk'e devredilmiştir. Devir işlemlerinin ardından da Ankara'ya giden bir heyet köşkün anahtarını Atatürk'e teslim etmiştir" diye konuştu.

Gümrükçüoğlu, Atatürk'ün kente üçüncü ziyaretinde köşkte iki gece kaldığını anlatarak, "Atatürk'ün ölümünün ardından köşk, kardeşi Makbule Hanım'a intikal ettirilmiştir. Köşk, daha sonra Trabzon Büyükşehir Belediyesince müzeye dönüştürülmek üzere satın alındı" ifadelerini kullandı.

Binanın 1943 yılından itibaren müzeye dönüştürülerek, hizmete açıldığını ifade eden Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müzede 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyıla ait mobilyalar, porselenler, halılar ile Atatürk'e ait tablolardan oluşan etnografik nitelikle 344 eser sergileniyor. Önceki yıllarda binada bir takım aksamalar oldu ve binayı geçen yıl bir süre turizme kapatmak zorunda kaldık. Restorasyona yönelik bir proje hazırlayarak kısa sürede eksiklerini giderdik. Atatürk Köşkü, yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak mekanları arasında yer alıyor. Geçen yılki restorasyonun ardından köşkü günde ortalama bin 325 kişi ziyaret ediyor. Şu anki verilere göre tarihi miraslarımızdan olan Atatürk Köşkü'nü 7 ayda 278 bin 250 yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Bu rakam da kentimiz ve bizim için oldukça sevindirici."