'TERÖR HAK ETTİĞİ KARŞILIĞI ALACAKTIR'
Antalya'da düzenlenen 'Özel Hukuk ve Ceza Hukuku ile İdari Uyuşmazlıklar Çerçevesinde Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri' sempozyumunda konuşan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Türkiye'nin son günlerde yaşadığı ve ülkenin birlik ve beraberliğini, istikrarını ve huzurunu hedef alan terör olayları nedeniyle üzüntülü olduklarını söyledi. Yargı camiası olarak devletin ve milletin güçlü geleceği için, barış ve kardeşlik ortamının korunması adına her türlü katkıya hazır olduklarını belirten Güngör, "Hain emellerini gerçekleştirme hayaliyle terörü ve şiddeti meşrulaştırmak gayretine girenleri bir kez daha huzurunuzda lanetliyorum" diye konuştu.
'YARGI TOPLUM VİCDANINI RAHATLATMAK ZORUNDADIR'
Devletleri güçlü kılan ve toplumları yaşatanın adalet olduğunu kaydeden Güngör, "Devlet gücünü kullanarak millet adına yargılama yapan yargıç verdiği kararlarla toplum vicdanını rahatlatmak zorundadır" dedi. Yargıya güvenin tesisi ve sürekliliğinin yargı mensuplarının makul sürede verdiği kararlardaki isabete bağlı olduğunu kaydeden Güngör, "Güven duyulmayan ve saygınlığı zedelenmiş yargı sisteminin bulunduğu bir ülkede hukuk güvenliğinin sağlanması, ekonomik ve sosyal istikrarın devam ettirilmesi kolay olmayacaktır. Toplumun yargıdan beklentisi adil yargılama ve davaların makul süre içinde karara bağlanmasıdır" diye konuştu.
'MAKUL YARGILAMA SÜRESİNDE HEDEFE ULAŞAMADIK'
Yargıya güvenin hukuk devleti ilkesinin en önemli unsuru olduğunu aktaran Güngör, toplumun yargıya güveninin korunabilmesi, hakkın gerçek sahibine bir an önce teslim edilmesinin son derece önemli olduğunu aktardı. Yıllar içinde dava sayısında olağanüstü artış meydana gelmesinin davaların daha iyi sonuçlanmasına ve adil yargılama ilkesinin ihmaline sebep olduğuna dikkat çeken Güngör, şunları söyledi:
"Yargının türlü sebeplerle geç karar vermesinin yeni toplumsal sorunlar oluşturmasının yanı sıra, adalete güven duygusunu da sarsacağı şüphesizdir. Yargı mensuplarının özverili çalışmalarına rağmen makul yargılama süresi konusunda hedeflenen seviyeye ulaşamadığımızı üzülerek ifade ediyorum. Bu konuda birçok şey söylenebilir, haklı gerekçeler ortaya konulabilir, ama sonuçta toplumun yargıdan beklentileri henüz karşılanamamıştır."
AĞIR İŞLEYEN YARGI ŞİİRLERE KONU OLDU
Ağır işleyen yargı sistemi nedeniyle toplumda önemli bir duyarlılık oluştuğunun farkında olduklarını belirten Danıştay Başkanı Güngör, bunun şiirlere bile konu olduğunu söyledi ve Abdurrahim Karakoç'un 'Hakim Beğ' şiirinden 'Gene tehir etme üç ay öteye, Bu dava dedemden kaldı hakim beğ, Otuz yıl da babam düştü ardına, Siz sağ olun, o da öldü hakim beğ. Kabahat sizde mi, kanunlarda mı? Şaşırdım billahi yolu yordamı, Kızma sözlerime alam kadanı, Sıkıntıdan içim doldu hakim beğ' dizelerini okudu. Güngör, bu duruma acil çare bulunmasının kaçınılmaz zorunluluk olduğunun bilincinde olduklarını belirtti.

FOTOĞRAFLI