Gıda İhtiyaç Maddeleri Denetleme Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, “helal” kurban kesiminin inceliklerini anlattı.
GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, helal kesimin nasıl olması gerektiğini anlattı. Büyüközer, Etinden faydalanmak amacıyla kesilen hayvanın acı çekmeden kurban edilmesinin en önemli şartlardan biri olarak kabul edildiğini belirterek, “Hem sevap hem de belalardan koruduğuna inanılan kurban kesmek, aynı zamanda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlandırıyor. Koyun, keçi, sığır, manda ve deve kurban edilebiliyorken, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın 2 yaşını doldurması gerekiyor. Koyunlar 7-8 aylık oldukları halde bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli duruyorlarsa kesim yapılabiliyor. Devenin ise 5 yaşını doldurması bekleniliyor. Koyun ve keçi sadece bir kişi için kurban ediliyorken, deve sığır ve manda yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebiliyor” diye konuştu.
Kurban kesecek ortaklardan her birinin Müslüman olması ve kestikleri kurbanı Allah rızası için ibadet niyetiyle kesmek gerektiğini vurgulayan GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, Allah rızası için değil de et için kesilen kurbanın kabul olmayacağını belirtti. Büyüközer, “Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehli kişiler tarafından kesilmeli ve kesim sırasında hayvanların birbirini görecek şekilde bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir” açıklamasında bulundu.