Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, basından sansürün kaldırılışının 107. yılı dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Sefa Özdemir açıklamasında, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği direniş sonucu kalkan sansürün, aradan geçen süreçte yapılan çeşitli yasal düzenlemelerle ve baskılarla yeniden gündeme geldiğini belirterek, “Basın özgürlüğü sadece gazetecilere değil herkese lazımdır. Toplumun her ferdinin düşünce özgürlüğüne sahip çıkması gerekmektedir. Basının tarafsızlığını ve bağımsızlığını ilke olarak peşinen kabul edip, onun yaşamasına ve özgürlüğüne, tarafsızlığına saygı göstererek destek olmak vatandaşlık görevidir. Türk basınının bugün önünde bulunan bir diğer sorun da Türk Ceza Yasası ve Terörle Mücadele Yasası’nın ifade özgürlüğünü kısıtlayan düzenlemeler içermesidir. Gazeteciler bu çerçevede yazıları, haberleri ve kitapları nedeniyle yargılanmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Basın kuruluşlarının ve basın sektöründe çalışanların sorunları çözülmeden bir basın bayramından söz etmenin mümkün olamayacağına dikkat çeken Özdemir, "24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil dayanışma günü olarak kutluyoruz. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır. Beklentimiz, terörün çirkin yüzünü gösterdiği bu hassas günlerde hükümet kurma çalışmalarının daha fazla uzatılmadan tamamlanması ve başta basın özgürlüğü olmak üzere ülke sorunlarının çözümü için güçlü bir hükümetin işbaşı yapmasıdır" dedi.