Edirne Valiliği tarafından kentte bulunan başıboş atları toplamak ve bakım altına almak için 5 bin lira maaşla görevlendirilen çobanın yakaladığı atlar, ihale usulü satışa çıkarılıyor. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, başıboş atların ihale usulü satışının Türkiye’ye örnek olacağını söyledi.
Edirne’de, aylardır yetki karmaşası yüzünden çözülemeyen ‘başıboş at’ sorununa, Edirne Valiliğinden çözüm gelmişti. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 5 bin lira maaşla çoban tutarak, başıboş atları toplatmaya başlatmıştı. At çobanının yakaladığı 8 atın, 7 aydır sahibi çıkmayınca atlar, kamu malı kapsamına alınarak ihaleyle satışa çıkarılacak. Edirne Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü’nden yapılan ilanda, 24 Kasım 2015 günü saat 10.00-11.00’da tahmini bedelleri 350 TL ile 750 TL arasında değişen 2’si erkek toplam 8 atın satışının gerçekleştirileceği bildirildi. İhaleye katılacak olanlardan geçici teminat olarak 3’te bir oranında ücret yatırılması istendi.
"ATLARIN SATIŞI TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK"
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Edirne merkezde özellikle halkın kalabalık olarak yaşadığı bölgelerde atların dolaştığını, belediyenin ise bu atların sokak hayvanı olmamasından dolayı kendilerini ilgilendirmediğini ifade edince artık belediyenin dışında artık devlet dairesi olarak da valiliğe düşüyor iş. Biz de Çiftçi Malları Koruma kanalıyla, valilik olarak konuya el attık. Ve bununla ilgili bir bekçi tutarak kendisine ev de temin ettik, 50 dönüm de yer verdik. Burada yakalanan atları oraya götürüp bakımını üstlendik. Ama şu bir gerçek ki bir atın bize bakım maliyeti günlük olarak 20-25 TL oluyor. Bu da büyük bir meblağ tutuyor. Sahipleri de bugüne kadar cezasını ödeyip geri almadığına göre biz de bunları kamuya geçirmek suretiyle bunların önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak. Ve 8 at satışa çıkarılacaktır. Bundan sonra herkesin daha mukayyet olacaklarına inanıyorum. Bu duruma artık bir son verilmesi lazım, kamuyu inciten bir durumdur. Halkın özellikle hayvanların yaşantısını mutluluğunu bir tarafa atmak hayvansever olarak hoş bir durum değildir. Sahipleri artık üstlerine düşen görevi yapmalıdır" dedi.
Vali Şahin, başıboş atların belirlenen bekçi tarafından toplanmasına ve bakım altına alınmasına da devam edileceğini dile getirerek, "Satışlar olduğunda Türkiye’ye de örnek olacaktır. Zaten atlar ilk yakalandığında İzmir’den gelenler oldu satın almak için. Biz onlara duyurduk şimdi satışı yapacağız" ifadelerini kullandı.