SAMSUN (AA) - Kavak Toplum Sağlığı Merkezi meme kanseri bilinçlendirme çalışma programı kapsamında Dereköy ve Muratbeyli Mahallesi'ndeki kadınlara eğitim verildi

Dereköy ve Muratbeyli Mahallesi hizmet binalarında gerçekleştirilen eğitimde Dr.Burcu Öksüz, Dr. Tuba Nur Aslan ve ebe Hanife Kaya tarafından, meme kanseri, kendi kendine meme muayenesi, rahim ağzı kanseri ve tanı yöntemleri, anne sütü, emzirme, menopoz, sigaranın zararları konusunda bilgilendirme yapıldı.

Eğitimde 40 yaş üstü her kadının mamografi çektirmesi ve 30 - 65 yaş arasındaki her kadının smear testi yaptırmasının önemine dikkat çeken eğitimciler, "Sigara, alkol tüketimi, kimyasal maddeler, güneşte uzun süre kalmak, hatta dengesiz ve kötü beslenmek dahi kanser nedenlerindendir. Bilesiniz ki dengeli beslenme kanserden korur. Meme kanserine karşı en iyi önlem erken teşhistir. Erken tanı için kadınlar, düzenli olarak kendi kendine muayene yapmalıdır. Bu noktada doğum yapmak ve emzirmek çok önemlidir. Bir kadın, bebeğini ne kadar uzun süre emzirirse meme kanseri riski de o kadar azalır. Kırk yaş üstü kadınlar, iki yılda bir mamografi çektirmesi, 30-65 yaşındaki her kadında 5 yılda bir semear testi yaptırmalıdır" dedi.

Eğitim toplantısı "kendi kendine meme muayenesi" konusunda video gösterimi ardından kadınlar tarafından yöneltilen sorular cevaplandırılması ve kanser taraması talep edenlere randevu verilmesinin ardından sona erdi.

Kadınlar tarafından eğitime yoğun ilgi gösterildiği açıklamasında bulunan İlçe Toplum Sağlığı Müdürü Dr.Fatih Aydın, bu tür eğitimlere devam edeceklerini ve ücretsiz olarak kanser tarama randevularını vermeye devam ettikleri ifadesinde bulundu.