YALNIZ ÇAM'DA, YALNIZ TÖREN
Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası'nda geçen 25 Nisan'da yapılan anma törenine aşırı yoğunluk nedeniyle katılamayan Avustralyalılar için bugün, Lone Pine (Yalnız Çam) Anıtı'nda, ikinci bir tören düzenlendi. Törene katılımın az olması dikkat çekti. Tören alanına kurulan 5 bin kişilik portatif tribüne, sadece 500'e yakın Avustralyalı geldi. Protokol üyeleri ve Türk gazilerle birlikte sayı 1000 kişiye ulaştı. Saat 17.00'de başlayan törene Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Avustralya Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Angus J. Campell, Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicolas Sergi, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Avustralyalı rütbeleri askerler, üst düzey yetkililer, Türk gaziler ve protokol üyeleri katıldı.
Tören kapsamındaki Kanlı Sırt Ayini, Avustralya Federasyonu Muhafız Birliği üyelerinin yerini alması ile başladı. Karşılama konuşmaları yapıldı. İlahiler okundu. Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove törendeki yaptığı konuşmada, "Avustralyalılar, türümüzün tüm zayıflıkları ve zaaflarıyla sıradan insanlardır. Yine de bu anma sürecinde, Birinci Dünya Savaşı'ndan 100 yıl sonra, sadece bizim ülkemiz Avustralya'yı değil, tüm dünyayı, hala anlamaya çalıştığımız çarpıcı bir biçimde etkileyen, kayda değer bir dönemi hatırlamak için bir araya geliyoruz. Biliyoruz ki bu dönem atalarımızın en sıradışı emeklerini vermeleri gerektiği dönemdi. Çoğu da burada, Türk toprağında yatıyor. Burada, Yalnız Çam'da, Türklerin 'Kanlı Sırt' dediği bu küçük yerde, gerçekleşen büyük muharebeden 100 yıl sonra, burada ve savaş sürecindeki diğer muharebelerde, iki taraftan da dövüşüp canını vermiş olanları onurlandıran duygular edinebiliriz. Onları onurlandırarak kendimizi öğreniyor ve bir ulus olarak büyümeye devam ediyoruz. Modern dünyada, bugünün Avustralya'sında barışçıl, hoşgörülü ve düzenli varlığımızın karşısında pek çok zorluk bulunuyor. Bu değerli topluluk bağı yolundan saptığında veya bocaladığında dertleniyoruz. İşleri yoluna koymak için güvence, ilham ve kuvvet arıyoruz. Anzakların yattığı Kanlı Sırt'a ve dünyadaki saymakla bitmez diğer yerlere bakın. Bizim aradığımız şey onların içindeydi. Ve bizim içimizde, hala ve her zaman. Böylece onlara rahmet diliyoruz. Johnny'ler ve Mehmetler birlikte, huzur içinde yatın" dedi.
Konuşmanın ardından Avustralya ordusu için dualar yapıldı. Avustralya, Türkiye ve Yeni Zelanda ile savaşa katılan diğer ülkeler adına anıta çelenkler sunuldu. Bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Türkiye ve Avustralya milli marşlar eşliğinde bayraklar göndere çekilmesi ile tören sona erdi. Anzak anma törenleri, 8 Ağustos Cumartesi günü Conkbayırı'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda gerçekleşecek tören ile son bulacak.

FOTOĞRAFLI