ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de toplu taşımacılıkta kazaların önüne geçilebilmesi için sürücülere eğitim verilmesinin önemli olduğu söyledi.

Palandöken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun, TESK'e bağlı olduğunu anımsattı.

Geçmişte genelge hazırlayıp uyulması gereken kuralları bütün şoför esnafına ilettiklerini ancak uyarılara rağmen kurallara uyulmadığından yaralamalı ve ölümlü kazaların devam ettiğini dile getiren Palandöken, toplu taşımacılığın daha sık yapıldığı bu dönemde sürücülerin trafik kurallarına daha fazla uyması gerektiğini söyledi. 

Palandöken, sürücülerin kesinlikle uykusuz trafiğe çıkmamaları gerektiğini vurgulayarak, "Birçok şehre dinlenme istasyonları yapmamıza rağmen maalesef şoförlerimiz buralara gelerek istirahat etmiyor" dedi.

Sürücülerin trafik konusundaki bilgisinin yeterli olmadığını belirten Palandöken, "İnsan taşımacılığı yapan sürücüler mutlaka özel bir eğitimden geçmeli. Bu şoför esnafının meslek odalarında eğitime tabi tutulması şart. Şoförler esnaf odalarına kayıtlıdır. Kayıtlı olanlar eğitime tabi tutulacak, olmayan sürücü bu eğitimden geçemeyecek. Dolayısıyla eğitim alan sürücü ile almayan ortaya çıkacak" ifadesini kullandı.

- Kamyon kasasında yolcu taşımacılığı

Palandöken, yaz döneminde insanların mevsimsel işlere yöneldiğini, bu işlerde çalışacak işçiler bir yerden diğerine getirilirken kurallara uyulmadığını kaydederek, "Kamyonların kasasına insanların balık istifi gibi doldurulup taşındığını görüyoruz. Bu, son derece yanlıştır. İnsan taşımacılığının, insanların onuruna yakışır şekilde yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Özellikle kamyon kasalarında yapılan insan taşımacılığın artık son bulması gerektiğine dikkati çeken Palandöken, "Bu mesele, kökken halledilmeli. Bunun için biz elimizden geleni yapıyoruz. İlgili kurumlarımızın da bu konuya ağırlık vermesini bekliyoruz. Biz trafikte bir vatandaşımızın dahi hayatını kaybetmesini istemiyoruz" ifadesini kullandı.