10 kişiden az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde, işveren veya işveren vekilleri 16 saatlik uzaktan eğitim sonunda sınavdan geçerek aldıkları belgeyle iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecekler. Uzmanlar, uzaktan eğitim ile 16 saatlik eğitim sonunda sınavda başarılı olan işverenlere veya vekillerine iş güvenliği hizmetlerini yürütebilmelerine imkânı tanıyan yönetmeliğin iş sağlığı ve güvenliğinde olumsuz sonuçlar ortaya çıkartabileceği noktasında birleşiyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na dayanarak hazırlanan ‘İş yerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik’ 29 Haziran 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin,10’dan az çalışanı olan, az tehlikeli işyerlerinde uygulanması hakkında soru işaretlerini dile getiren İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü ve İş Sağlığı ve Güvenliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, iş kazalarının önemli bir kısmının bu tür iş yerlerinde meydana geldiğine ve çoğunun SGK’ya bildirilmediğine dikkat çekti. Fahri Erenel, bu yönetmelik ile iş güvenliği uzmanı çalıştırılmasının işletmeye getireceği maliyetin düşürülmek istendiğini ifade etti. Erenel, yönetmelik kapsamında işverenlere ve işveren vekillerine uzaktan eğitim ile 16 saat süre ile verilecek eğitim sonucunda 50 puan ve üstünde not alanlara “Eğitim Tamamlama Belgesi” verileceğini, bu belge ile iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini iş yerlerinde kendilerinin yürütebileceklerini söyledi. Eğitimin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 81 ilde sınav merkezi, bürosu olan, açık öğretim sistemi ile eğitim vermede yetkin üniversitelerle yapılacak protokole göre verileceğini belirten Erenel, iş sağlığı ve güvenliği gibi hassas bir konuda uzaktan eğitimin uygulamanın yerini asla tutamayacağını sözlerine ekledi.
“EĞİTİM İHTİYAÇLAR DOĞRULTUSUNDA HAZIRLANMALI”
İşveren veya işveren vekillerinin daha kolay anlayabileceği ve uygulayabileceği, az tehlikeli iş yerlerinde alınabilecek iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin şematik açıklamalarının ve örneklerinin yer aldığı bilgi kitapçıklarının dağıtabileceğini belirten Erenel, bölgelerde yapılacak konferanslar ve iş yeri ziyaretleri ve kısa aralıklarla yapılacak denetimlerle daha iyi sonuç alınabileceğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Erenel, uzaktan eğitim ile verim alınabilmesi için eğitimin mutlaka eş zamanlı yani senkron olmasının önemine değindi. Erenel, az tehlikeli iş yerlerinin ihtiyaçları doğrultusunda eğitimin tamamen uygulamaya yönelik olarak düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Eğiticinin yayımlanan ders notlarını istediği zaman okuyarak sınava girdiği asenkron eğitimden fayda sağlanamayacağını sözlerine ekleyen Erenel, güvenlik kültürünün bir yaşam biçimi olarak içselleştirilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.