Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, kentte geçen hafta okunan Cuma hutbesine bazı vatandaşların tepki göstermesini eleştirerek, “Cami, cemaat ve hutbe her türlü siyasi düşüncenin üstündedir” dedi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Arvas, imamlar olarak bu tarz sıkıntıları geçmişten bu yana yaşadıklarını söyledi. Arvas, “Halkımızı bu konuda duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Cami ve cemaat her türlü siyasi düşüncenin üstünde olan bir kurumdur. Dolayısıyla kimse siyaset üzerinden camiamızı kötüleme hakkına sahip değil, camilerimiz ideolojik provokasyonların yapılacağı yerler değildir. Herkes de buna göre davranmalı ve her türlü fitneden uzak durmalıdır. Özellikle camilerimizi karıştırmak isteyen bir zihniyet var. Lütfen bunlara fırsat vermeyelim” şeklinde konuştu.
“MİMBERDE HİÇBİR SİYASİ GÖRÜŞÜ VE İDEOLOJİYİ TEMSİL ETMİYORUZ”
İmam hatiplik mesleğinin çok onurlu ve şerefli bir meslek olduğunu söyleyen Arvas, şunları söyledi:
“Bizler mimbere, mihraba çıktığımızda hiçbir siyasi görüşü veya ideolojiyi temsil etmiyoruz. Son günlerde Cuma hutbelerine tepkilerin olduğunu görmekteyiz. Unutulmamalıdır ki imam hatiplik mesleği, cami ve cemaat her türlü siyasetin ve ideolojik düşüncenin üstündedir. Bizim örfümüzde, adetimizde, mimberde hutbe okuyan imama ayağa kalkıp tepki göstermek yoktur. İmam orada hakikati anlatır. Kur’an-ı Kerimi anlatır. Hadis’i şerifleri anlatır. Neticede güncel mesele ile ilgili hutbesini okur. Hutbede kimi kesimlerin işine gelmeyen kelimeler olabilir. Hutbe okunurken konuşmak biliyorsunuz haramdır. Hutbeyi dinlemek farzdır. Yanında konuşana ‘sus’ demek bile caiz değildir. Durum böyle iken birilerinin kalkıp hutbe esnasında insanları provoke etmeleri ya da camiyi terk etmeleri kabul edilebilir bir durum değildir.”