KASTAMONU (AA) - BİLAL KAHYAOĞLU - Kastamonu'da av turizmi kapsamında 5 ayının toplam 50 bin lira karşılığında 5 avcı tarafından avlanacağı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Kastamonu Şube Müdürü Yalçın Uyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'te artan ayı saldırıları nedeniyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 4 kente ayıların vurulması için çeşitli kotalar verildiğini söyledi.

Kastamonu'nun da bu kentlerden biri olduğunu ve 5 ayı kotasıyla ikinci sırada yer aldığını ifade eden Uyanık, şöyle konuştu:

"Ayıları vuracak kişiler, Orman ve Su İşleri 10'uncu Bölge Müdürlüğü'nde açık artırma usulüyle ihaleye girdi. Bir ayının 10 bin lira civarında rakamla satışı yapıldı. Ayılar organizasyon kapsamında 2015 Ekim ayı içerisinde vurulacak. 5 ayı 5 Türk avcıya toplam 50 bin liraya ihale edildi. Buradan sağlanan gelirin yüzde 82'si avın gerçekleştirileceği köye aktarılacak."

Yalçın Uyanık, av turizmine profesyonel avcıların katılım sağladığını dile getirdi.

- 8 yaş üstü erkek ayılar avlanabilecek

Kota dahilindeki avı vurmak için önceden hazırlık yapılıp vurulacak av hayvanının belirlendiğini aktaran Uyanık, şunları kaydetti:

"8 yaş üstü erkek ayılar avlanabilecek. Avcının yanında av rehberimiz ve bunun haricinde bizden bir personel de olacak. Bir avcının birden fazla ayı vurması söz konusu olmayacak. Kota, Küre, Ağlı, Azdavay, Araç ve Çatalzeytin gibi ayıyla karşılaşma şikayetlerinin yoğun olduğu ve popülasyonların fazla olduğu alanlara verildi. Bir nevi hasat yapılarak sağlıklı türlerin yetişmesi 0hsağlanıyor. Türe artık katkı sağlamayacak, hastalıklı, zayıf ve yaşlı ayılar tercih ediliyor. Bunlar hasat edilmelidir ki daha genç, daha sağlam bireyler yetişsin." 

 Uyanık, avın gerçekleştirilmesi için foto kapan görüntülerine ve izlere bakılacağını, uygun şartlar oluştuğunda ekim ayında vurma işlemlerinin gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.