ZONGULDAK (AA) - MİT tırlarının durdurulması ve aranmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) görevden uzaklaştırılan savcılardan Aziz Takçı, kararla ilgili "Ben tarih önünde, vicdan aynasında, hukuk önünde yapmam gerekeni yaptığıma inanıyorum" ifadesini kullandı.

Takçı, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda bazı basın yayın organlarında HSYK tarafından bir kısım meslektaşlarının ve kendisinin yaptıkları bir soruşturmadan dolayı açığa alınacakları şeklinde haberler yer aldığını belirtti. 

Kamuoyunda "MİT tırları soruşturması" olarak bilinen soruşturmayla ilgili kendisine resmi olarak yöneltilmiş bir suçlama bulunmadığını ifade eden Takçı, şunları söyledi:

"Suçlamaya konu tır ihbarları, görev bölgemiz itibarıyla dikensiz gül bahçesi olmayıp aksine çok titiz olunması, terör eylemlerine fırsat verilmemesi gereken bir ortamda yapılmıştır. Bu ortamda yapılan patlayıcı veya silah yüklü bir araç ihbarını yok saymak, arama yapılması için gereken tedbirlere izin vermemek vatana ihanet sayılabilecek ağırlıkta ihmal göstermek anlamına gelecekti. Bu ortam bilinmeden yahut dikkate alınmadan yapılan ve yapılabilecek yorumlar hariçten gazel okumak niteliğindedir. Hukuk düzeninde olaylar sonuçlarıyla değil, sebepleri ve delilleri ile araştırılarak gerçeğe ulaşılır. Sondan, sonuçlardan başlayan ve geriye doğru çıkarımlar yapan anlayış hukuki değil, siyasal bir yaklaşımdır."

Mesleğinin gerekliliklerini yerine getirmeye çalıştığını ifade eden Takçı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bugün kısa vadede kişisel olarak bana zarar verebilirler. Ben tarih önünde, vicdan aynasında, hukuk önünde yapmam gerekeni yaptığıma inanıyorum. Somut olarak hiçbir kişi ya da kurumu hedef almıyorum ancak sorumlular eninde sonunda bağımsız yargı mercileri önünde hesap vermekten kurtulamayacaktır. Şahsıma yapılan mesnetsiz saldırılar, hukuka aykırı işlemlerle ilgili olarak da hukuktan başka yol bilmediğim için ulusal ve uluslararası merciler önünde hukuk mücadelemi sürdüreceğim."

HSYK 2. Dairesi, cumhuriyet savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu'nun, haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar vermişti.