ORDU (AA) - Fındık hasadında çalışmak üzere her yıl doğu ve güneydoğu illerinden Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçilerinin yüzü bu sezon ürünün bol olmasıyla güldü.

Ay başından bu yana Ordu'ya gelerek Valilik tarafından Altınordu ilçesinin Uzunisa Mahallesi ile Perşembe ilçesinin Efirli Mahallesi'nde hazırlanan geçici konaklama merkezlerine çadır kuran mevsimlik tarım işçileri, fındık bahçelerinde çalışıyor.

Geçen yıl yaşanan zirai don nedeniyle evlerine eli boş dönen işçiler, bu yıl fındığın bol olmasıyla umduklarını buldu.

Şanlıurfa'dan gelen işçilerden Ramazan Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu'ya 1 Ağustos itibarıyla geldiğini belirterek, "Yaklaşık 15 gündür fındık topluyoruz. Geçen yıla oranla fındık oldukça fazla. Sadece bir hafta boş kaldık. Onun dışında her gün fındık bahçesine gittik. Bir işçi ortalama 15 gün çalışması durumunda 750 lira kazanıyor" dedi.

Bir çok işçinin aileleriyle fındık topladığını dile getiren Kutlu, fındıktan kazanılan paranın aile bütçesini ciddi şekilde rahatlattığını söyledi.

Abdurrahman Kuzguntaş ise geçen yıl zirai don nedeniyle fındık olmadığını anımsatarak, "Bu yıl çok şükür fındık bol. Ordu'ya geldiğimizden bu yana çalışıyoruz. Çok şükür halimizden memnunuz" diye konuştu.

Enver Beyli de Ordu'ya 15 kişiyle geldiklerini kaydederek, "Hepimiz çalışıyoruz. Sadece yağmur yağdığı günler çalışmadık. Onun dışında hep bahçede olduk. İnşallah 10 gün daha Ordu'da fındık toplarız" ifadesini kullandı.

- İşçilerin büyük bölümü iş buldu

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, yeşil altın olarak bilinen fındığın, bu yıl geçen yıla oranla bol olmasının, yöreye gelen fındık işçilerini mutlu ettiğini söyledi.

Gelen işçilerin büyük kısmının iş bulduğuna dikkat çeken Cörüt, "Ordu'ya fındık toplamak için gelen işçilerin büyük bölümü, bahçelerde fındık toplayarak yevmiyelerini çıkarıyor" dedi.

Bahçe sahiplerinin, doğu ve güneydoğu illerinden gelen fındık işçilerini daha uygun fiyata fındık topladığı için tercih ettiğini belirten Cörüt, "Yerli işçilerin günlük yevmiyesi 75-80 lira civarında. İl dışından gelen işçilerin günlük yevmiyesi ise 45-50 lira. Bahçe sahipleri bu fiyatı da göz önüne alarak bu işçilere talep gösteriyor" diye konuştu. 

Cörüt, kent geneline gelen işçilerin sayısının 15 bin civarında olduğunu tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.