Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "Nusaybin'de gerekirse uzaktan imha yöntemi kullanılır" açıklamalarından sonra düğmeye basıldı. Hükümet, Nusaybin'deki özel duruma göre operasyonların nasıl yürütüleceğine ilişkin bir plan hazırlığı başlattı. Özellikle Fırat, Dicle ve Yenişehir mahalleleri başta olmak üzere 5 mahallede vatandaşlar kontrollü şekilde tahliye edilecek. Güvenlik güçleri, binaları sivillerin boşalttığından emin olduktan sonra uzaktan bombalama yöntemi ile yıkım yapacak.


KANALLAR İMHA EDİLİYOR: Bölgedeki kaynaklar teröristlerin birçok binayı yer altı tünelleri ile birbirine bağladığı, bu tünellerin güvenlik güçleri için büyük risk taşıdığı belirtiliyor. Tespit edilen tünellerin anında imha edildiğini söyleyen kaynaklar, teröristlerin bu tünelleri kullanarak Nusaybin'e geçişlerini önleyecek çalışmalar da yapılacak.

KAMIŞLI'DAN GEÇİŞ VAR: Nusaybin'deki operasyonların başarıya ulaşması için bir diğer öncelik PYD'nin kontrolündeki Kamışlı'dan gerçekleşen sızma ve lojistik destek girişlerinin önlenmesi. Nusaybin'de operasyonu yöneten üst düzey komutanlar bunun için bölgede takviye kuvvet görevlendirdi. Tedbirler en üst seviyeye çıkarılırken, sınır hattı da havadan 24 saat esasına göre izleniyor. Suriye sınırına örülen duvar da en kısa sürede tamamlanacak.

GÜVENLİ ÜST BÖLGESİ:
Bombalı tuzakların yok edilmesi için teknolojinin tüm olanakları kullanılacak. Toprağın altı ve bina duvarlarındaki bombaları uzaktan tespit edebilen detektörler kullanılacak. Genelkurmay Başkanı ve komutanlar bölgedeki operasyonları zaman zaman yerinden komuta edecek. Bunun için bölgede "güvenli üst bölgesi" oluşturulacak. Güvenlik güçleri giriş ve çıkışları kontrol altında tutmak için Nusaybin'i kuşattı. Sivillerin tahliyesi sürüyor.

VALİNİN GÖREVDEN ALINMASI BEKLENİYOR

Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak'ın süreci yönetemediği, Nusaybin'de olayların bu noktaya gelmesinde yetersiz yönetiminin payı olduğu yönünde, AK Parti milletvekilleri başta olmak üzere birçok kesimden hükümete şikâyetler gitti. Hükümet, bunun üzerine Koçak'ı pasifize edip karar mekanizmalarının dışına çıkardı. Koçak'ın önümüzdeki haftalarda çıkarılması planlanan valiler kararnamesi kapsamında görevden alınması bekleniyor.

13 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ GENELKURMAY

Başkanlığı, önceki gün Tunceli ve Hakkâri kırsalı ile Kuzey Irak'ta Kandil'deki PKK hedeflerine yönelik hava harekâtı düzenlendiğini açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, önceki gün Tunceli ve Hakkâri kırsalında ve Irak'ın kuzeyindeki Kandil bölgesinde PKK'lılarca kullanıldığı tespit edilen mağara, mühimmat deposu ve sığınakların icra edilen hava harekâtı ile imha edildiği kaydedildi. TSK devam eden operasyonlar kapsamında Nusaybin'de 7, Şırnak'ta 1, Yüksekova'da 3, Silopi'de 1 ve Bitlis Mutki'de 1 olmak üzere 13 PKK'lının öldürüldüğünü de duyurdu.

Kaynak: Sabah