Adana Demirspor Sportif Direktörü Samet Aybaba, “Biz ahlaklı evlatlarımızı ne kadar çabuk yetiştirebilirsek, ki artık diğer neslin kaybolması lazım, o zaman bu ülkede her şey daha iyi ve keyifli hale gelir” dedi.
Ramazanoğlu Konağı’nda ‘Futbolumuzu Konuşuyoruz’ konulu konferans veren usta spor adamı Samet Aybaba, Türkiye ve dünya futboluna dair değerlendirmelerde bulundu.
“ADANASPOR İÇİN GÖREVE HAZIRIZ”
Adana Demirspor’un şampiyon olma şansının çok yüksek olduğunu söyleyen Samet Aybaba, “Şehir olarak, yönetim olarak, teknik heyet ve oyuncular hata yapmayacak” ifadelerini kullandı.
Adanaspor’a da değinen Aybaba, “Bayram Akgül çok iyi arkadaşım, dostum. Her zaman, ‘Ne zaman istersen emrindeyiz’ diyorum. Adana Demirspor’un lige çıkması için çalışıyoruz ama Adanaspor için de üstümüze düşen görev neyse Adanalı olarak yapmaya hazırız” dedi.
“SÜLEYMAN SEBA’DAN SONRA BEŞİKTAŞ BİTTİ”
Futbolun Türkiye’de doğru yönetilmediğini öne süren Aybaba, ekonomik ve siyasi sorunlara dikkat çekti. “Süleyman Seba’nın evlatlarıyız” diyen Aybaba, Beşiktaş’ın Seba döneminde çok başarılı bir dönem geçirdiğini belirterek, şunları söyledi:
“Süleyman Ağabey’den sonra Beşiktaş bitti. Boğazın şımarık çocukları geldi. Takım büyük borç altına girdi. Aynı oyun Galatasaray’da da Adana Demirspor’da da oynanıyor.”
“30-40 YIL ÖNCE FUTBOL BUGÜNDEN İLERİYDİ”
Kulüp yöneticilerin kendi menfaatleri doğrultusunda hareket ettiği sürece sorunların düzelmeyeceğine vurgu yapan Samet Aybaba, futbolculara dahi ücretlerinin ödenemediğini dile getirdi. Eskiden futbol sevgisinin aileden geldiğini anımsatan Aybaba, “Şimdi ne yapıyoruz? Maça geliyorlar, inanılmaz bir baskı ve ağza alınmayacak küfürler, saygısızlıklar var. Tribünde de aynısı var, her iki takımda da var. O zaman insanlarda futbol sevgisi azalmaya başlıyor. Küçüklüğümde dayım maça götürmüştü, stattaki herkes kravatlıydı. 30-40 yıl önce bugünden çok daha ilerideydi futbol” diye konuştu.
“NE DOSTLUK VAR NE DE KARDEŞLİK”
Spor kulübü yönetimlerinin birbirine düşman edildiğini ve medyada bunların gereğinden fazla yer bulduğunu anlatan Samet Aybaba, “’Spor dostluk, kardeşliktir diyoruz’ ne dostluk var ne kardeşlik var. Bunların olmadığı yerde eğitimden, başarıdan, doğru yönetimden bahsedebilir misiniz?” ifadesini kullandı.
Tüm dünyanın kaliteli sporcu ve teknik adamlar yetiştirdiğini söyleyen Aybaba, Türkiye’nin bu konuda çok geri kaldığından şikayet etti. İspanya’daki futbol müsabakalarından örnek veren Aybaba, 20 bin taraftarın sadece beyaz mendil sallayarak teknik direktörü protesto ettiğini belirtti.
“KARAKTER SPORCUYU EFSANE YAPAR”
“İnsanların geldiği noktaya bakar mısınız? Aşmışlar artık bu konuları” diyen Aybaba, şöyle devam etti:
“Biz de böyle bir toplum haline gelmeliyiz. Artık bu işin içinde siyasiler var. Milli takım teknik direktörünü, alacağı parayı bile siyasiler tayin ediyor. Şehirlerdeki tüm teknik direktörleri maalesef siyasiler tayin ediyor. Artık güçlü kimse insanımız oraya gidip, oradan bakmaya başlıyor. O zaman ne oluyor? Hiçbir şey olmuyor. Biz bir şey söyleriz, ‘Sporcu daima zeki, çevik ve ahlaklı olmalı’ diye. Biz o ahlaklı oyuncuları, evlatlarımızı ne kadar çabuk yetiştirebilirsek ki artık diğer neslin kaybolması lazım, o zaman bu ülkede her şey daha iyi, daha sağlıklı ve keyifli hale gelir. Yetenek, sporcuyu şöhret yapar diyorlar, karakter ise efsane. Biz efsaneler yetiştirmeliyiz artık. Kulübüne bağlı, ülkesine bağlı yönetici tipleri üreteceğiz. Aynı tip teknik adam, sporcu üreteceğiz. Bunu birden yapmak mümkün değildir ama üretip bir şey yapanlara değer vereceğiz.”