SİNOP (AA) - Sinop'ta kurulması planlanan nükleer güç santraliyle ilgili çalışmaların ivme kazandığı bildirildi.

Sinop Valiliğinden yapılan açıklamada, EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Biçer, ENGİE şirketinden Dr. Jan Bartak, Mathieu Gaultier ve Özge Önenli, Mitsubishi şirketinden Kentaro Hosomi ve Makoto Kanda, ITOCHU şirketinden Toshiyuki Abe, EÜAŞ'ı temsilen İsmail Alper Yalçınkaya, Turgay Kurşun, 9. SANAD'dan Filiz Babalık Aytar, Selçuk Yaşar'dan oluşan heyetin, Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya'yı makamında ziyaret ettiği belirtildi.

Ardından Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıda heyetin, Vali Çetinkaya ve Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer'e, sinevizyon sunumu eşliğinde proje vizyonu, projenin mevcut durumu, fizibilite çalışmalarının kapsamı, yaklaşan saha aktiviteleri, yakın dönem yerel iletişim etkinlikleri ve Sinop üst yönetim komitesiyle ilgili bilgi verdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Nükleer güç santraliyle ilgili Ankara'da devam eden Türkiye ve Japon hükümetleri arasındaki resmi temaslarla EÜAŞ ile konsorsiyuma dahil firmaların proje şirketinin kurulması yönündeki çalışmaları dışında, ilimizde de fizibilite ve ÇED süreciyle ilgili saha çalışmaları devam etmekteydi. Bundan sonraki süreçte Sinop'ta devam eden saha çalışmalarına ilave olarak kısa süre içerisinde bilgilendirme merkezi kurulmasıyla bir yerel iletişim temsilcisi atanarak nükleer enerji, nükleer güç santralleri ve Sinop nükleer santraliyle ilgili herkesin, her an, her türlü bilgiyi bu merkezden alması yönünde çalışmalar da başlayacak. Ayrıca ilgili vali yardımcısı başkanlığında EÜAŞ ve yatırımcı konsorsiyumdan birer yerel iletişim temsilcisi, iletişim grubundan bir temsilci ve Sinop'taki ilgili kamu kurum yetkilileriyle sivil toplum temsilcilerinin de katıldığı Sinop üst yönetim komitesi oluşturulacak ve bu komite iki aylık periyodlarla, rutin olarak bir araya gelerek gelişmeleri gözden geçirecek ve santralin kurulma süreci ile yerelde yürütülmesi gereken çalışmaları yönlendirecek."